Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 3 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Kerstboom inleveren? Lowlander beloont je met een biertje

Staat jouw kerstboom inmiddels ook een beetje verlept in de hoek van de kamer, maar heb jij nog geen idee waar je je kerstboom dit jaar kunt inleveren? Bierbrouwerij Lowlander biedt uitkomst. Hier kun je namelijk je oude boom inruilen voor een winter I.P.A. Een keurige deal wat ons betreft.

Al sinds 2018 kun je bij Lowlander jouw oude kerstboom inleveren. Het idee is in lijn met Lowlanders “Nature Positive” missie, waarmee de bouwerij een positieve impact op de natuur wil hebben. Zo worden bijvoorbeeld de naalden van de kerstbomen weer gebruikt om hun karakteristieke Winter I.P.A. te brouwen.

Dit zijn de lekkerste herfst- en winterbieren van 2022

Bier met dennenboom

Je proeft dus echt de smaak van de kerstbomen terug in het bier dat je ervoor krijgt. Voor de productie van Lowlander Winter I.P.A. is er 600 kilo sparrennaalden nodig. Na het verzamelen van zoveel mogelijk afgedankte kerstbomen, haalt Lowlander alle naalden van de takken. Die plukken en conserveren ze in graanalcohol.

Na enkele weken conserveren is er een extract ontstaan waarmee ze de Winter I.P.A. voor het komende jaar kunnen brouwen. Het naaldenextract vormt samen met de jeneverbes een licht en verfrissend bier voor koude winterdagen. Een natuurpositief bier met de heerlijke smaak van kerst, verkrijgbaar in een 5% alcohol variant én voor het eerst in een non-alcoholische variant.

Lowlander Winter I.P.A.
Bron: Lowlander

Pluk mee met Lowlander

Op 6 januari kun je tussen 12.00 en 20.00 uur je kerstboom inleveren voor een flesje Winter I.P.A. op acht locaties in Nederland. Dat zijn:

  • Thuis aan de Amstel, Amsterdam
  • Bruxelles, Breda
  • Café Berger, Den Haag
  • Jumbo Meerstad, Groningen
  • Wachtlokaal, Haarlem
  • Stroom Lent, Nijmegen
  • Supernova Hotel, Rotterdam
  • Botania, Utrecht

Als je daarnaast meehelpt om de naalden samen met Lowlander te plukken, dan is er ook een lekkere snack! Op de Lowlander website vind je alle informatie over jouw boom, de locaties en het inleverformulier. Want niet elke boom is geschikt voor het brouwen van bier.

Zo is het van belang dat je kerstboom nog gezonde, groene takken heeft. Daarnaast moet ‘ie in een rookvrije omgeving hebben gestaan. Als laatste moet je boom niet zijn geïmpregneerd of nepsneeuw bevatten.

Kerstboom inleveren lowlander
Bron: Lowlander

Eet en drink je kerstboom

Juist omdat de naalden van je kerstboom zo bomvol smaak en karakter zitten, kun je ook koken met sparrennaalden. Met het kookboek ‘Eet & drink je kerstboom’ geeft botanisch bierbrouwer Lowlander meer dan 20 heerlijke vegetarische recepten om je kerstboom op te eten en te drinken. Zoals deze crostini met sparrennaalden-ricotta en geroosterde vijgen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.