Stop met weggooien! Zo maak je jam van je schillen en klokhuizen
Schillen en klokhuizen van appels of ander fruit belanden vaak meteen in de prullenbak. Zonde, want wist je dat juist deze restjes vol smaak en natuurlijke pectine zit? Dat is het stofje dat jam zijn stevige structuur geeft. Met andere woorden: wat je normaal weggooit, kan de basis zijn voor een heerlijke, zelfgemaakte jam. Jam maken zonder geleisuiker doe je zo!
Jam van klokhuizen en schillen
Het maken van jam van fruitresten is verrassend eenvoudig en kost bijna niets: alleen wat moeite. Het enige wat je hoeft te doen, is de schillen en klokhuizen niet meteen weggooien, maar verzamelen in een pan.
Dat kan van allerlei soorten fuit zijn: appels, maar ook van peren en pruimen. Giet er net genoeg water bij zodat alles onderstaat en breng het geheel langzaam aan de kook.
Laat het zo’n 30 minuten zachtjes pruttelen. Terwijl het kookt, komt alle smaak en pectine uit de schillen en klokhuizen vrij in het water.
Daarna zeef je het mengsel goed, zodat je alleen de vloeistof overhoudt. Meet vervolgens hoeveel milliliter je hebt. Voor iedere 250 milliliter vocht voeg je 100 gram suiker en een theelepel citroen- of limoensap toe.
@food52 Fall is creeping up so Food52 Hotline is here to show you the best way to use your apple peels and cores: apple jelly! By the way, don’t worry about the seeds. There would need to be thousands of them to make you sick.
Jam maken zonder geleisuiker
Breng dit mengsel opnieuw aan de kook en laat het koken tot het een temperatuur van 150 graden Celsius bereikt. Dat klinkt misschien precies, maar het is heel belangrijk: op dat punt activeert de pectine en ontstaat die heerlijke, smeuïge jelly-structuur die je in goede jam wilt hebben.
Giet de hete jam in een schone, gesteriliseerde weckpot, sluit goed af en laat afkoelen. Na een nacht in de koelkast heb je een prachtige jam die niet alleen heerlijk smaakt op brood of door de yoghurt, maar je ook een voldaan gevoel geeft: je hebt van restjes iets bijzonders gemaakt.
En het mooiste? Je hebt niet alleen een potje ambachtelijke jam, maar ook minder voedselverspilling. Dus de volgende keer dat je appels schilt, denk nog eens goed na voordat je die schillen weggooit.
Je zou zomaar je nieuwe favoriete jam in handen kunnen hebben.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FKruisbessenjam_maken_kruisbessen_recept_6.jpg)