Redactie
Redactie Inspiratie 14 okt 2012
Leestijd: 3 minuten

Inspirerende tips voor solo-koks: hoe blijf je gemotiveerd?

Steeds meer mensen wonen alleen of zijn regelmatig alleen tijdens het avondeten. Vaak schiet lekker of uitgebreid koken er dan bij in; waarom zou je zoveel moeite doen als jij toch de enige bent die er van zult genieten? Daarom hebben we 7 tips om het voor jezelf koken interessant en inspirerend te houden.

1. Ga voor iets nieuws of onbekends

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je in de supermarkt staat en denkt: wát is dit?! Of kijk je in een kookboek en heb je werkelijk geen idee waar ze het over hebben. Nu is hét moment om dit soort producten te kiezen en er een iets bijzonders van te maken. Ga bijvoorbeeld naar de toko of pak een leuk kookboek en zoek daar iets uit. Als je bang bent dat je geen idee hebt wat je er mee moet doen, geen paniek! Gelukkig leven we in een digitaal tijdperk en staat de uitvinding van de vorige eeuw, het internet, bomvol met recepten en informatie over jouw gekozen ingrediënt.

2. Probeer iets waarvan je altijd dacht dat je het niet lekker vond

Soms gebeurt het dat er jaren voorbij gaan waarin je in een waan leeft dat je bijvoorbeeld broccoli echt NIET lekker vindt. Doe eens gek, zoek een nieuw receptje en maak er iets van. Het zou zo kunnen gebeuren dat je smaakpapillen toch wél positief reageren op de smaak van die gekke groene stronkjes en heb je er plotseling een nieuwe bron van inspiratie bij.

3. Ga naar de bibliotheek

Kookboeken zijn helaas vaak duur en nemen daarnaast een hoop kastruimte in, waardoor het vaak gebeurt dat je geen nieuwe keukens probeert. De bibliotheek is ideaal om nieuwe smaken en geuren uit te proberen uit keukens die nieuw voor je zijn. Mocht een bepaalde cuisine je nou echt aanspreken kan je het boek altijd nog kopen. Ook een goede tip: kookboeken ruilen met culy vrienden!

4. Nodig vaker mensen uit om te komen eten

Koken voor anders zal altijd je horizon verbreden omdat je hierdoor gedwongen wordt om verder te kijken dan je gewend bent. Als je je altijd belemmerd voelde door bijvoorbeeld allergieën van anderen omdat je niet wist hoe er mee om te gaan, sla dan je slag door er informatie over op te zoeken en juist hierop in te spelen. Doordat je sommige producten misschien niet zal kunnen gebruiken zal je verder moeten kijken dan je culinaire neus lang is en wordt je bijna verplicht om anders te denken.

5. Geef je op voor een kookcursus

Kookclubs worden vaak door verschillende organisaties georganiseerd, variërend van professionele bedrijven tot de buurtsoos. Er zijn zo veel verschillende manieren om meer te leren over koken en tegelijkertijd nieuwe mensen te leren kennen.

6.  Begin of geef je op voor een kookclub

Naast de kookcursussen die worden georganiseerd zijn er ook genoeg mensen die, vaak ook voor de gezelligheid, een kookclub hebben opgericht. Ze komen bijvoorbeeld eens in de maand samen en praten over, genieten van en ervaren andermans smaken en ideeën.

7. Reis! 

Als er één ding is wat je in contact brengt met nieuwe smaken en recepten is het wel reizen. Of je nou bij de dichtstbijzijnde grote stad gaat of Marokko, gewoonten verschillen overal en zijn vaak makkelijk te ervaren. Je hoeft niet persé ver weg te gaan om nieuwe culturen en hun bijbehorende eetgewoonten te leren kennen, alleen al een land als Duitsland is een land vol onbekende culinaire schatten. Als je het wat dichter bij wilt zoeken zou je er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld elke week een andere buurt van de dichtstbijzijnde stad te bezoeken en probeer overal iets wat je niet kent.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.