Redactie
Redactie Inspiratie 15 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je Indiase dosa: heerlijke hartige pannenkoekjes

De Indiase keuken is ontzettend divers en dat komt mede doordat er een verschil zit in de Noord-Indiase en de Zuid-Indiase keuken. Vandaag een van onze favoriete (Zuid-)Indiase gerechten: dosa.

Dosa is een delicatesse uit de Zuid-Indiase deelstaat Karnataka. Een dosa is een soort pannenkoekje, gemaakt van rijst en linzen. En het wordt in India de hele dag door gegeten; ook als ontbijt!

Het beslag voor dosa wordt gemaakt van rijst, (geplette) linzen en water. Dit mengsel wordt gegist, minimaal een nacht, en soms zelfs dagenlang. Vervolgens wordt er een beslag van gemaakt en gebakken in een pan, net als pannenkoeken.

Dosa worden meestal gevuld met groenten, vlees en sauzen. Er zitten ook vaak bijgerechten bij, zoals chutneys, atjar en dahl (een dikke pap van peulvruchten, zoals linzen).

Stock

Hoe maak je Indiase dosa zelf?

Het maken van traditionele dosa is niet heel moeilijk, het kost alleen wat tijd.

Doe ongeveer even grote delen linzen en rijst (bv. 100 gram rijst en 100 gram linzen) in een kommetje en voeg water toe; neem 1 deel linzen en rijst en 2 delen water (in dit geval dus 400 ml water). Dek de kom af en laat een paar dagen gisten op kamertemperatuur.

Giet na een paar dagen het water af. Doe het rijst-linzenmengsel in een keukenmachine of blender en voeg water toe. Niet teveel tegelijk; laat het mengsel blenden en check de dikte. Het moet op niet al te dik pannenkoekenbeslag lijken. Voeg meer water toe indien nodig. Voeg ook nog een goede snuf zout toe.

Laat het beslag in een schone kom nog een uurtje rusten onder een theedoek. Vervolgens kun je er pannenkoekjes van bakken! Bak dosa bij voorkeur in ghee (zo maak je ghee zelf), om helemaal in de Indiase stijl te blijven.

Vul ze vervolgens met jouw favoriete ingrediënten.

Stock

Te moeilijk?

Iets teveel werk voor je? Jamie Oliver heeft een variant die net zo lekker smaakt, maar supersnel te maken is. Doe hiervoor 120 gram kikkererwtenmeel (te koop bij toko’s en natuurwinkels zoals EkoPlaza) en 120 gram bakmeel in een kom. Voeg hieraan een halve theelepel baking soda (te koop bij de natuurwinkel), 2 volle theelepels mosterdzaad en een snuf zout toe. Mix even door met een garde.

Giet er nu geleidelijk zo’n 400 ml water bij en blijf roeren met je garde, totdat er een redelijk dun beslag ontstaat. Vervolgens kun je de pannenkoekjes bakken in wat olijfolie of ghee in een pan.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.