Kerstvoorpret in de vriezer: 4x gepimpte ijsblokjes voor cocktails die eruitzien als kunstwerk
Voor een ultiem gevalletje #voorpret kunnen we iedereen aanraden om vast wat ijsblokjes te pimpen voor de feestdagen. Niet alleen zal het je oogstrelende cocktails opleveren, de prijs voor best georganiseerde host kan ook nog eens regelrecht naar jou.
Gepimpte ijsblokjes beginnen bij de juiste vormen
Op TikTok zie je ze geregeld voorbij komen: drankjes met ijsblokjes die extra ingrediënten bevatten. Van kaneelstokken tot rozemarijntakjes tot citrus en meer: wil je uitpakken met je drankjes dan is dit een snelle, foolproof route daarnaartoe. Maar voor we overgaan tot concrete inspiratie nog even dit: de leukste ijsblokjes beginnen bij de juiste vormpjes.
Die kosten gelukkig bijna niets en zijn in alle vormen en formaten te koop. Wij zweren altijd bij de exemplaren van siliconen, waarbij je ijsblokjes tien keer makkelijker loskomen dan bij hun vrienden uit een harder materiaal. Extra ingrediënten toevoegen is trouwens minder gepriegel wanneer je met ruimere vormen werkt, zoals kubussen of grote ronde bollen. Het voordeel van grotere ijsblokvormen is bovendien dat ze minder snel smelten, waardoor je drankje minder snel verwatert en langer mooi én koud blijft.
En nu: pimpen maar!
Heb je even een uurtje? Zet die kerstplaylist op, ga er even voor zitten en gun jezelf een collectie ijsblokken om mee te scoren. Wij hebben vast het internet afgespeurd naar een aantal toffe combinaties, doe er dus vooral je voordeel mee:
1. Rozemarijn en cranberry
Geen combinatie ademt meer kerst dan rozemarijn en cranberry. Door ronde vormen te vullen met een paar veenbessen en een takje rozemarijn (van ongeveer 3 centimeter) ontstaan bloedmooie ijsblokjes die doen denken aan kerstballen. Of die het fantastisch zouden doen in deze Cranberry moscow mule? Weten we wel zeker.
Ook leuk: door dezelfde ingrediënten niet in een ijsblokjesvormen maar rechtstreeks in je glas te schikken, ontstaan ‘Snow Globe Cocktails‘. Prachtig vinden we, al raden we wel af om dit weken van tevoren te doen. Glazen kunnen namelijk barsten als je ze lang in de vriezer zet en bovendien wil je je mooie glazen waarschijnlijk niet zo lang missen. Dit project kun je dus het beste pas op de dag zelf aanpakken.
@saltnsprinkles made the cutest cranberry and rosemary ice cubes and now I have to tell you all about it 🫶🏾 these are so great for the holidays!! • Ingredients 4-6 sprigs of fresh rosemary Fresh cranberries Filtered water • Materials Round ice ball tray, like the one linked in this post and in my bio. Makes 6 large ice cubes. • Directions 1. Snip your rosemary into six 2” long pieces. 2. Separate the top and bottom pieces of the ice tray. Place 2-3 cranberries into the bottom of each mold. 3. Add a piece of rosemary to each mold. If you want your rosemary “Christmas tree” to stand up in the center of the ice cube, take your rosemary pieces and stick them through the holes in the rubber ice tray cover. Seal the top and bottom the trays together. 4. Use a small funnel to pour filtered water into each ball. 5. Freeze overnight. #christmasdecor #holidayinspo #holidayicecubes #christmasicecubes #rosemaryicecubes #cranberryicecubes #christmasdecorinspiration #holidayhostingtips
2. Kaneel en steranijs
Onder het mom ‘Autumn Aperol Spritz’ staat het internet vol met voorbeelden van ijsblokjes met kaneel, steranijs en stukjes appel of peer. Zo’n drankje mag dan misschien een ode brengen aan de herfst, wij vinden het toch ook een behoorlijk geniaal idee voor tijdens een winters kerstdiner.
Tip: bij Turkse winkels zijn hele kaneelstokken en steranijsjes goedkoper en in grotere verpakkingen te vinden.
@cocktails As fall approaches, it’s the perfect time to mix up a cocktail to enjoy on those crisp evenings 🍂 This Autumn Aperol Spritz is just right for a cozy night in. #autumnaperolspritz #autumn #aperol #spritz #aperolspritz #fallcocktails #fall
3. ‘Bloemen’ van plakjes citrus
Wie zijn fijne motoriek wil aanspreken kan aan de slag met deze ‘bloemen’ van plakjes citrus. Snijd daarvoor sinaasappel (of andere citrus) in dunne plakjes zodat ze wel buigen maar niet breken.
Vul de vakjes van kubusvormige ijsblokjesvormen voor de helft met water en plaats nu elk plakje citrus dubbelgevouwen en rechtop in de vorm tot er een soort roos ontstaat. Cheeeeeers.
@joynotesofficial Orange Rose Ice Cube Tips: • Slice the oranges thin enough that they easily bend, but not so thin they break. • Use a large silicone ice cube tray, I have one in my Amazon storefront. The cubes come out much easier. • Don’t fill the trays with too much water, half (or less) full with water. • Once frozen you can store these in a bag in your freezer for weeks. Pop them in a drink to impress your quests this holiday season. #holidayicecubes #festivehosting #holidaydrinks #orangeslice #handcrafted #icecube •
4. Verschillende (rode) bessen
Restje bessen over van één of ander kookproject? Zonde om ze in je koelkast te laten verpieteren: in ijsblokjes krijgen ze immers makkelijk een tweede leven!
Of dat nu gaat over aardbei, framboos, bosbes, blauwe bes, granaatappelpitjes of gewoon een vrolijke mix ervan: de ijsblokjes die hieruit ontstaan zijn ideaal voor gin tonics of andere frisse cocktails.
En tot slot: ook met de vloeistof kun je variëren. Vervang je water bijvoorbeeld door veenbessensap of sinaasappelsap – voegt ook weer extra feestelijkheid toe.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)