Redactie
Redactie Inspiratie 13 nov 2016
Leestijd: 7 minuten

Het financiële eetdagboek van Culy’s Emma

Op de Culy redactie zijn we 24/7 met eten bezig. Maar hoe blij wordt onze portemonnee daarvan? Om onszelf te confronteren én jullie te inspireren houdt de Culy redactie een week lang een financieel eetdagboek bij. Culy’s redacteur Emma de Thouars is als tweede aan de beurt.

Je laatste tientje uitgeven aan een goed broodje kip

“Ik zou mijn culinaire gedrag op financieel gebied beschrijven als iets waar ik nooit mee geconfronteerd wil worden, maar wat deze week toch echt gaat gebeuren.

Het is namelijk absoluut geen uitzondering dat ik Meewig & Zn binnenloop voor een flesje sherry azijn en er uit kom met 2 soorten azijn, 3 soorten olie en een bak olijven. Of dat ik per ongeluk met 2 dozen wijn in m’n krat naar huis fiets omdat ik toevallig in de buurt was van Ton Overmars.

Doordat ik standaard veel specerijen en sauzen in huis heb kook thuis gelukkig meestal vrij goedkoop. Daarbij werk ik part-time en heb ik dus genoeg tijd om m’n boodschappen op de markt in plaats van bij de supermarkt te halen, wat me ook een hoop geld scheelt.

Als ik met vrienden eet kook ik eigenlijk altijd, ook als ik bij anderen ga eten (een enkele uitzondering daargelaten) en doe dan ook altijd alle boodschappen. Daarom delen we soms de kosten, anders zou ik al helemaal aan de financiële grond zitten.

In het weekend ga ik namelijk iets te graag uit eten, wat nogal een aanslag is op mijn portemonnee. Meestal weet ik het te beperken tot een keer per week maar laat ik deze week nou net 2 uitgebreide diners op de planning hebben staan. Oeps. Nouja, daar gaan we, ik hou m’n hart vast.”

Maandag

Ik ontbijt met kwark met gele pruimen, muesli, honing en een kop koffie. Dit had ik allemaal nog in de koelkast staan dus financieel begint de week goed. Gelukkig maar, want daar gaat later in de week verandering in komen.

Als lunch eet ik een boterham met kaas en tuinkers, en eentje met ham en Dijon mosterd. Hiervoor heb ik alleen nog even ham (€ 2,80) hoeven kopen, ik drink er ook nog verse jus (€ 1,99) bij.

‘s Middags bak ik een beurre noisette cake voor op Culy waarvan de ingrediënten me totaal € 8,18 kosten.

‘s Avonds eet ik Pekingeend pannenkoekjes, waar ik alles ook al voor in huis had. De wijn die we er bij drinken had ik ook nog in huis. Nul euro dus, yes!

Totaal: € 12,97,-

Dinsdag

Als ontbijt eet ik weer hetzelfde als gisteren, dit keer met frambozen en bosbessen die ik standaard in de vriezer heb. Weer een gratis ontbijt dus.

Als lunch haal ik vlakbij kantoor een broodje carpaccio met truffelmayonaise (€ 3,95). Om 4 uur eet ik een stukje beurre noisette cake die ik gisteren heb gebakken. Gisteren betaald = vandaag gratis!

‘s Avonds eet ik tofu met sjalotten, knoflook, chilipeper en lekker veel zwarte peper. Daarbij paksoi en rijst. Sjalotten, knoflook, sojasaus en dergelijke hebt ik standaard in huis dus ik hoef niet veel boodschappen meer te doen. We eten met z’n tweeën en in totaal kost deze maaltijd € 8,10.

Totaal: € 12,05

Woensdag

Ik ben mega lui en ga ik pas om 15 uur de deur uit. Tot die tijd dus louter dingen die ik al in huis heb. Als ontbijt havermout en als lunch een pantosti met kaas, ham en een lik mosterd.

‘s Avonds organiseer ik een surprise afscheidsfeestje voor een vriendin die voor een jaar naar Australië vertrekt. Het feest is in de kroeg, we kunnen pizza van een restaurant in de straat bestellen. We delen 2 pizza’s met z’n drieën, een margherita en een prosciutto met truffel (€ 6,50 per persoon), ik drink ook nog 5 bier (€ 12,50).

Totaal: € 19,-

Donderdag

Als ontbijt rooster ik een snee brood die ik met twee gekookte eitjes eet, en natuurlijk Maldon zeezout. Ik heb dinsdag de hele beurre noisette cake die ik de dag ervoor had gebakken (min twee stukken voor mij en Monique) aan de kaasboer onder mijn huis gegeven.

Die staat nu voor de deur met de schone bakvorm en allemaal verschillende croissantjes als dank. Super lief en lekker! Ik eet als snack een (gratis) koffiebroodje.

Als lunch een boterham met roomboter, rosbief (€ 4,43), peper en zout en een boterham met pittige filet americain met kappertjes (€ 4,69) en rucola (€ 1,-).

Ik haal op de markt ook nog een stuk jonge kaas (€ 3,50) en tuinkers (€ 0,75), want als ik dat niet in huis heb word ik onrustig. ‘s Avonds komt een vriendinnetje eten en maak ik op de huid gebakken heilbot met een salade van geroosterde broccoli, pinda’s en Parmezaanse kaas (€ 13,28).

Totaal: € 27,68

Vrijdag

Ik ontbijt met een croissantje dat ik gisteren van de kaasboer kreeg. Daarna ga ik naar een vriendin toe om haar te helpen koken voor een groot diner. Ik maak nog even een pitstop bij Meeuwig & zn voor een fles olijfolie voor haar en haal dan ook meteen olijven (€ 5,50).

Dan nog even langs Vlaamsch Broodhuys voor m’n lievelingsbrood met zoutkorst (€ 3,15). Dat eten we als lunch met de filet american en rucola die ik gisteren al had gehaald.

We koken voor het diner allemaal Turkse lekkernijen dus ik snack een beetje bonenpuree, dolma’s, lamsgehakt en kippenbouillon, maar niet te veel want vanavond moet ik all out. We drinken ook nog een goddelijke pinot noir die nog in huis was. Nul euro dus.

‘s Avonds eet ik bij mijn lievelingsrestaurant Rijsel, de reservering staat pas om 20.30 dus van tevoren moet er natuurlijk geborreld worden. We eten heel old school wat plakjes leverworst (€ 1,95) en ossenworst (€ 3,59) met mosterd, de wijn die we drinken had ik al in huis.

In Rijsel krijgen we eerst wat alikruikjes (zeeslakken). Daarna oesters en we delen een terrine van eendenlever en bouchee met kalfsnier. Als hoofd onglet met aardappels en sla, dessert kunnen we niet meer op. Wel canelé en boterkoek bij de koffie. Per persoon rekenen we € 75,- af.

Totaal: € 89,19

Zaterdag

Ik ontbijt met een geroosterde boterham met pindakaas. Ik ben licht katerig; het lijkt mij en een vriendin daarom een goed idee om oesters te eten op de Noordermarkt. Twee Zeeuwse platte en een glas bubbels later ben ik € 9,50 lichter.

Daarna het terras op met vriendinnen, daar drink ik een cappuccino en eet ik kroketten op brood. Daar had ik echt al weken zin in, de rekening bedraagt € 13,-.

‘s Avonds eet ik bij m’n andere lievelingsrestaurant Scheepskameel. Van tevoren komt een vriendinnetje bij me borrelen en eten we een paar zelfgemaakte dumplings met vulling van varkensgehakt en een pittige Sichuanese saus. Die had ik nog in huis, dus geen euro’s aan uitgegeven.

In Scheepskameel krijgen we eerst bloedworst in eigen saus met rozijnen om te delen. Daarna neem ik rauwe makreel met komkommer en hangop. Dan delen we met z’n drieën een oeuf en cocotte met heel veel verse truffel er over heen geschaafd. Allerlekkerste ooit, ik wil nooit meer ophouden dit te eten.

Hierna een gerecht met mais, chorizo, bosui en gepofte quinoa, als hoofd varkensschnitzel en als dessert madeleines met sabayon. We drinken naast dit alles debiel veel wijn dus de € 87,- die we per persoon moeten afrekenen valt ons alleszins mee.

Totaal: € 109,50

 

Zondag

Ik heb al de hele week zin in een witte boterham met roomboter, rosbief, peper en zout. Met het ontbijt op zondag is het eindelijk zo ver. Rosbief had ik nog in huis, het brood kost me € 1,15.

‘s Avonds maak ik knapperige kippendijen met kardamomrijst en gekarameliseerde uien. Daarnaast een salade van geroosterde bloemkool, hazelnoten en granaatappel.

We eten met z’n vieren voor € 7,- per persoon inclusief wijn. Voor na het eten heb ik hele lekkere chocolate chip koekjes van de bakker (€ 4,25) gehaald.

Totaal: € 12,40

Conclusie…

Eigenlijk precies wat ik had verwacht. Op dagen dat ik zelf kook is er niks aan de hand, in restaurants verdwijnt m’n geld als sneeuw voor de zon. Maar er is niks in de wereld waar ik m’n geld liever aan uit zou geven.

Twee keer uit eten in een week is wel uitzonderlijk, normaal geef ik minder uit. En gelukkig koop ik naast eten verder ongeveer niks, dus dat scheelt ook weer.

Totaal: € 270,39

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.