Redactie
Redactie Inspiratie 7 apr 2014
Leestijd: 6 minuten

Het eetdagboek van… Francesca van Francescakookt.nl

Je ziet ze vaak in tijdschriften: eetdagboeken van (on)bekende Nederlanders. Een van onze favoriete rubrieken, maar vaak ligt de nadruk op het advies van een diëtist. Heel belangrijk, maar lekker eten en genieten, dat vinden wij bij Culy óók belangrijk! Daarom een nieuwe rubriek op Culy: “Het eetdagboek van”. Met vandaag: Francesca van Francescakookt.nl!

“Of ik een eetdagboek voor Culy wilde bijhouden. Ja, zei ik direct heel enthousiast, nog niet bewust dat zo’n dagboek best confronterend is. Na drie dagen stuurde ik lachend een mailtje naar de redactie met de tekst “Ik eet best veel!”. Nu, na zeven dagen, maak ik me er niet druk meer om. Want het is duidelijk, mijn foodie leven rocks!”

Maandag

De nieuwe week begin ik met wortelpannenkoeken met kaneel, rozijnen en een scheutje ahornsiroop. Gisteravond heb ik een zakje blauwe bessen in de vriezer gezet en die blend ik met water en citroensap tot een shake.

Als lunch maak ik een salade met raapstelen met wortel, komkommer, avocado, olijfolie, zeezout en ongebrande noten. Daarna weer door met werken en spelen met de peuter en we eten nog wat wortel en gedroogde abrikozen samen.

Afgelopen weekend was er een Surinaams feestje en dan zijn er altijd leftovers! Dus vanavond eten we bami, kip, roergebakken broccoli en kouseband, telo, bakkeljauw, trie, gebakken banaan en sambal. Daarna gaat het werken gewoon weer door, tot laat. En daar pak ik een guilty pleasure bij, namelijk mini Daims. Vraag me niet hoeveel, ik ben de tel ergens kwijt geraakt…

Dinsdag

Ik maak een enorme kom havermout met notenmelk, abrikozen, vanille, banaan, kiwi, gojibessen en ahornsiroop. Ik drink er een mok Acai Berry Pomegranate Vanilla thee van Dilmah bij. Zowel mijn kom als mok zijn te groot en ik krijg het beide niet op.

Boodschappen doen, maar eerst even lunchen. Ik eet een broodje haring met uitjes in het zonnetje bij Vishandel Toet en sla gelijk ook wat vis in voor ’s avonds. Thuisgekomen ben ik eerst nog een paar uur aan het werk. Ik leg de zoete aardappelen vast in de oven die ik wil poffen. Tussendoor test ik twee producten, een havermoutreep met frambozen en honing van Stoats en een flesje frappuccino van Starbucks. Erg machtig bij elkaar, ik zit gelijk overvol.

Manlief en ik halen samen de peuter van de crèche en papa besluit dat we eerst een ijsje eten in de zon. Ach, waarom ook niet! Daarna naar huis voor het avondeten. Ik kook vanavond voor het blog, dus dan moet er gekookt worden als het nog licht is buiten, anders kan ik geen goede foto’s maken. Ik maak victoriabaars uit de oven met courgette, cherrytomaten en pimenton, geserveerd met gepofte zoete aardappel, ricotta en Hollandse garnalen.

Woensdag

Ik ontbijt met een kommetje kwark met bosbessen, frambozen en bramen naast mijn laptop. De rest van de ochtend ben ik nog aan het werk en snoep wat ongebrande noten en gedroogde cranberries.

Ik heb een zakelijke lunch en eet een niet al te beste caesar salad met veel te veel mayonaise, maar gelukkig wel lekker op het terras in het zonnetje. Tussendoor stop ik snel bij de visboer voor garnalenkroketjes voor ’s avonds.

Bij de supermarkt haal ik een voor ons onbekende hoeveelheid patat en borrelhappen, want vanavond test ik voor het blog een nieuw soort frituurpan. In de praktijk blijkt dat alleen de patat en kipnuggets erin kunnen. Dus de kaassoufflés, bitterballen en garnalenkroketten van de visboer heb ik maar even in een wok met olie gebakken (want nee, wij hebben geen frituurpan in huis). De peuter weet echt niet wat hem overkomt deze avond. Ik ook niet trouwens, en maak er voor het idee nog maar een gezonde salade bij.

Donderdag

Na de overdaad van gisteravond begin ik deze dag met een smoothie met banaan, kiwi, handvol bessen, frambozen, bramen, notenmelk, chiazaad en lijnzaadolie. Ik bak voor het blog een plaatcake met frambozen en bessen en snoep tussendoor wat frambozen, bessen, lepel de beslagkom uit en eet nog een appel.

Voor de lunch besluit ik restjes groente op te maken: rucola, wortel, tomaat, avocado en paprika. Gewoon met een scheutje olijfolie en wat zeezout. Later eet ik een stukje van mijn zelfgemaakte plaatcake met een cappuccino. Niet slecht, al zeg ik het zelf!

Mijn planning loopt in de soep. Om 19.00 uur moet ik naar de bootcamp challenge en ik heb geen tijd meer om boodschappen te doen en/of te koken. Mijn mannen kijken me een beetje beteuterd aan als ik het huis kom binnenvallen om alleen snel mijn sportkleren aan te trekken. “Maar, wat gaan we eten dan?”.

Na het sporten kom ik thuis en zie de mannen op de bank met een bord met pizza. Zo, dat is ook weer goed gekomen. Ik pik stiekem twee stukken pizza en maak een groene salade met ongebrande noten, zaden en gepofte quinoa erbij. Daarna vind ik nog een citroenijsje in de vriezer.

Vrijdag

Zo, het is bijna weekend en ik vind dat ik daarom best kan ontbijten met een cappuccino en een stukje plaatcake. Voor de peuter maak ik boterhammen. Ik zet een paar bakjes met wortels en druiven op tafel waar we beiden van snoepen.

Rond het middaguur lekker naar buiten: lunch bij de Bagels & Beans! Ik probeer de vega-tonijnsalade van de Vegetarische Slager, en ik drink er een verse wortelsap met appel bij. Lekker!

’s Middags eet ik verder niets meer, want ik weet al wat me ’s avonds te wachten staat: eten bij Porto Pino in Leiden, wat mij betreft de beste Italiaan van deze hele regio. De eerste gang is een tafel vol met antipasti, daarna een gang met lamskoteletten, salade en groenten, gevolgd door een gang met vis, schaal- en schelpdieren en als laatste homemade tortellini met tartufo en Parmigiano. Hemels! Ach, en het grand dessert namen we ook nog maar. Als je er dan toch bent…

Zaterdag

Een soort van uitgeslapen vanochtend (lees: 8.30 uur wakker). Ik eet wat kwark met fruit, zaden, muesli en ahornsiroop.

Nog even aan het werk en daarna met mijn mannen naar het Conservatorium Hotel in Amsterdam, waar ons een saturday brunch wacht. Met jazzy tunes op de achtergrond krijgen we vijf gangen voorgeschoteld, met onder andere eggs benedict, een aardpeersoepje met laurierschuim, een kreeftenworstbroodje en als dessert een NY Cheesecake.

‘s Avonds maak ik een lichte salade van waterkers, venkel, kip en grapefruit. Later die avond vind ik helaas het zakje met mini Daims weer. Daar sneuvelen er een paar van tijdens het werken en series kijken…

Zondag

Op zondagochtend hebben we altijd een snoepontbijt, heerlijk vind ik dat! Ik maak een oudje van mijn blog: briochepotjes met blauwe bessen.

‘s Middags op naar Kee Lun Palace in Den Haag voor een zondagmiddag dim summen. Geweldig om te zien hoe die kids alles opeten: garnalen, visjes, bami, alles gaat naar binnen. Behalve die grote berg groene groenten, die laten ze links liggen.

Thuisgekomen ben ik ontzettend moe. Ik eet nog wat aardbeien en druiven met mijn mannen op de bank, kijk een serie en besluit daarna een klein tukje te doen (tja, mama wordt oud). Ik slaap vervolgens door tot de volgende ochtend… oeps. Mijn mannen hebben gelukkig wel gegeten, met gele rijst van schoonmama kwamen zij de avond wel door!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.