Redactie
Redactie Inspiratie 18 nov 2012
Leestijd: 2 minuten

Hemels genieten bij Restaurant Maaemo in Oslo

Scandinavië, met haar prachtige natuur en bijzondere flora & fauna, is een bijzondere bron voor culinaire inspiratie. Noma in Kopenhagen (Denemarken) werd ook dit jaar weer verkozen tot het beste restaurant ter wereld, en terecht. De Scandinavische keuken is fantastisch, bijzonder en intrigerend.

Naast Noma zijn er nog tal van restaurants die tot de top van de wereld behoren, zo ook Maaemo in Oslo. Dit bijzondere met twee Michelinsterren bekroonde restaurant werkt met louter biologische en duurzaam geproduceerde ingrediënten die zo goed als alleen maar uit Noorwegen komen.

Maaemo betekent in het Noors ‘moeder aarde’, iets wat niet alleen terug is te zien in de bijzondere amuses, tongstrelende gerechten en spectaculaire wijnen, maar ook in het interieur. Overal is aan gedacht en het concept is doorgevoerd in de vloer van gerycled plastic en zelfs de kleding van het personeel, gemaakt door een bedrijf wat kinderarbeid boycot. Culy is enthousiast en snakt naar meer..

Maaemo2Maaemo3

Het restaurant werkt met een standaard 9-gangen menu dat elk seizoen wisselt en soms verandert door het aanbod van ingrediënten. Bij dit menu kan je voor een passend wijnarrangement kiezen, wat werkelijk spectaculair is. Hoewel alle wijnen bijzonder op zichzelf zijn, zijn sommige wijn-spijscombinaties van het hoogste niveau en geven ze je een ‘halleluja’-gevoel. Dit is hoe de combinatie van wijn en spijs bedoeld is, in de puurste, maar vooral mooiste vorm.

maaemo5

De gerechten zijn even bijzonder als de wijnen, wellicht wel beter en zijn als een schilderij van Rembrandt, bijzonder en uniek in haar soort met verschillende onderdelen die elkaar stuk voor stuk aanvullen tot een bijzonder geheel van wereldniveau. Zelfs de amuses die veelal voorafgaand aan het menu worden geserveerd zijn kleine gerechtjes van de chef en van hoogstaand niveau, a little piece of heaven.

maaemo6maaemo7

De gerechten zijn allemaal verschillend en volgen elkaar perfect op, variërend van topinamboer met crème van topinamboer tot Hvete med Hvede, wat granen met granen betekent. Maaemo is een van de weinige restaurants die brood met boter als een op zichzelf staand gerecht serveert en er nog mee weg komt ook. Verrukkelijk zacht brood, de ideale boter met een perfect aansluitend glas bier. Bijzonder!

maaemo9maaemo10

Na 5 gangen volgt de kaas, die alles behalve standaard is. Geen plankje met een assortiment, maar één soort begeleid door fantastische smaken en texturen. De laatste drie gangen zijn zoet en als je denkt dat het niet beter kan bereid je dan voor, want bij Maaemo is alles mogelijk.

maaemo15maaemo18maaemo19maaemo8maaemo11maaemo12maaemo13maaemo14maaemo16maaemo17maaemo20maaemo21

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.