Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 17 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

9x handige keukentools waar ze in een restaurantkeuken bij zweren

Als je ooit hebt gewerkt in de restaurantkeuken (óf een heel fanatieke hobbykok bent), weet je dat de juiste tools essentieel zijn voor een efficiënte mep en een succesvolle werkdag. Van scherpe messen tot speciale snijplanken, er zijn een aantal keukentools waar professionele koks bij zweren. In dit artikel delen we een aantal van die onmisbare keukentools met je.

Of je nu een chef-kok in spe bent of gewoon op zoek bent naar inspiratie voor in je eigen keuken thuis, doe er je voordeel mee.

9x handige keukentools waar ze in een restaurantkeuken bij zweren

Want zonder de juiste keukentools wordt zelfs de meest ervaren chef-kok een onhandige keukenprins.

Aanzetstaal

Het klinkt een beetje contra-intuïtief, maar scherpe messen zijn veiliger dan botte. Hierom is een aanzetstaal een onmisbare keukentool voor elke chef. Des te scherper je mes, des te makkelijker je ingrediënten te snijden zijn. Daarnaast beschadig je de vezels in de groentes en fruit ook niet en blijft de smaak én houdbaarheid optimaal. Haal je messen voor gebruik een paar keer langs de aanzetstaal en ze zullen langer meegaan voor ze weer naar de slijper moeten.

handige keukentools restaurantkeuken aanzetstaal stock
Bron: Unsplash

Dunschiller

Ook een dunschiller is een onmisbare keukentool in de restaurantkeuken. Je schilt er namelijk supersnel wortels, asperges of courgettes mee, gewoon door hem heen en weer te bewegen. Daarnaast zorgt het gebruik van een dunschiller voor veel minder voedselverspilling omdat ‘ie erg dun snijdt én er dus geen bruikbare delen van je groentes of fruit weggegooid worden. Tip: je kunt ‘m ook nog inzetten als hufterproof mandoline waarbij je veel minder snel je vingertoppen beschadigt. Win win!

handige keukentools restaurantkeuken dunschiller stock
Bron: Unsplash

Kleine roestvrijstalen bakjes

Eet je vaak in restaurants met een open keuken, dan heb je de roestvrijstalen bakjes vast wel eens zien staan op het ‘stationnetje’ van de chefs. Kleine bakjes met daarin kruiden, garneringen en andere voorgesneden dingetjes. Bijna blind weten de chefs wat er in welk bakje zit en strooien ze zonder pardon het juiste kruid over het juiste gerecht.

Ideaal om in je eigen keuken te hebben als je weer eens een groot diner organiseert, maar uiteraard ook om kleine porties gesneden kruiden of groente in te bewaren in de koelkast.

Gasbrander

Een perfecte crème brûlée gemaakt of een gegrilde spitskool uit de oven die nog net even een vlammetje kan gebruiken? De gasbrander is je beste vriend. Brand er een tonijn tataki mee, karamelliseer meringue of geef iets dat je in de oven hebt gegrild nog net even een extraatje. Een goeie gasbrander is een onmisbare keukentool in de restaurantkeuken, maar eigenlijk ook bij jou thuis.

Spuitzakken op rol

Sta je voor een groots bakproject of wil je sauzen zorgvuldig ergens overheen draperen? Spuitzakken op rol zijn je beste vriend. Je scheurt er één af en zet ‘m in een wijnkoeler of hoge smalle vaas zodat je ‘m zelf kunt vullen. Puntje afknippen op de gewenste grootte en gaan! En daarna? Geen gepiel met die spuitzak in de vaatwasser (waar ‘ie toch nooit écht goed schoon wordt) en later het gewenste spuitmondje weer zoeken maar gewoon de prullenbak in.

Kooktips uit de restaurantkeuken: een spuitzak vullen zonder geknoei

Victorinox broodmes

Je zou denken: een broodmes dat stelt niet zoveel voor, zó bijzonder kan dat vast niet zijn. Fout! Een Victorinox broodmes met bolle punt is alles wat je nodig hebt in de keuken. Je snijdt er (uiteraard) brood mee, maar ook groentes en fruit. Door het lange lemmet kun je er zelfs watermeloenen mee te lijf gaan. Kies de variant met de bolle punt, dan kun je ‘m ook gebruiken als palet mes én ‘haakt’ hij niet als je een brood snijdt. Topding, geloof ons.

Siliconen bakmatje

Hoe vaak gebeurt het je niet dat je een taart in de oven wil schuiven en je bakpapier op is? Te vaak! Of dat je precaire meringues bakt en het papier te ruim is afgeknipt en daardoor opwaait. Te vaak! Een siliconen bakmatje is dan een onmisbare keukentool. Ook in de restaurantkeuken zweren ze erbij. Vooral omdat ‘t zoveel gedoe uit handen neemt én je het matje gewoon in de vaatwasser kan doen om daarna opnieuw te gebruiken.

Quenelle portioneerlepel

Wil je iets in een chique quenelle serveren maar heb je dat kunstje nog niet onder de knie? Kijk dan eens naar een quenelle portioneerlepel. Klinkt héél chique, maar is simpelweg een ijsschep in de vorm van een quenelle. Scheelt een hoop oefening-baart-kunst én je gerechten zien er direct gelikt uit. Deze lepel is overigens niet alleen voor ijs te gebruiken, maar voor (bijna) alles. Steak tartaar in quenelle vorm? Kan gewoon.

Roestvrijstalen plaatjes

Roestvrijstalen producten zijn onmisbare keukentools in de restaurantkeuken. Hoewel ze niet direct immense lifehacks bieden, helpen ze wel bij het dagelijkse gemak in de keuken. Éven een visje in de oven maar zijn je ovenschalen zoek of vies? Een rvs plaatje is je beste vriend. Overigens ook handig om te gebruiken als je een stukje tonijn of zalm wil branden. Super makkelijk in gebruik, lichtgewicht én volgens ons onmisbaar.

Extra handige kooktips uit de restaurantkeuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.