Handig: zo pel je razendsnel amandelen en hazelnoten
Het komt regelmatig voor dat een recept vraagt om gepelde hazelnoten of amandelen, maar dat je alleen ongepelde in huis hebt. Culy legt uit hoe je super makkelijk hazelnoten en amandelen kan pellen.
Breng 500 milliliter water in een ruime pan aan de kook en voeg drie eetlepels baking soda (zuiveringszout) toe. Het water zal als reactie flink gaan borrelen.
Voeg 250 gram noten aan het kokende water toe en kook ongeveer drie minuutjes, het water zal donker kleuren. Zet terwijl de noten aan het koken zijn een kom met ijskoud water klaar. Gebruik na drie minuten een schuimspaan om één testnootje in het koude water te leggen. Gebruik je vingers om het velletje er af te halen, als deze er niet gemakkelijk af gaat moeten de noten nog 1-2 minuten langer koken. Test dan weer één noot totdat het vel er makkelijk af gaat.
Als de testnoot goed is, kan je de resterende nootjes aan het water toevoegen en ze pellen. Leg ze op een keukendoek of -papier en droog grondig.
Het lekkerst is om de nootjes nu nog 5-10 minuutjes  in de oven te roosteren op 190 graden.