Redactie
Redactie Inspiratie 16 jul 2013
Leestijd: 2 minuten

Groentebouillon maken met je sapcentrifuge

Tijdens onze vega workshop in Librije’s Atelier zagen we iets wonderbaarlijks. Veel van de gerechten worden namelijk gemaakt op basis van bouillon en dan niet met de standaard bouillonblokjes, maar met behulp van een sapcentrifuge! Luister, huiver en leer hoe je heel simpel zelf je aan de slag kunt gaan. 

Bedenk van tevoren welke groenten en kruiden je wilt gebruiken. Tijdens de workshop werkten we met knolselderij, maar andere groenten met een stevige smaak als wortel, pastinaak, tomaat, prei en zelfs asperges zijn ook zeker leuke aanraders. Houd in gedachten dat je bij de meeste groenten relatief veel nodig hebt om ook maar een beetje sap te krijgen.

Op het gebied van kruiden kun je eindeloos variëren en is het volledig afhankelijk van je persoonlijke smaak. Let wel op dat je verse bladkruiden als peterselie, basilicum en koriander met de groenten meeneemt, en meer “houterige” kruiden en specerijen pas toevoegt aan het mengsel in de pan.

Aan de slag

Duw de in stukjes gesneden groenten en indien nodig de kruiden door de sapcentrifuge en vang het sap op. Zet het sap in een pan op middelhoog vuur en voeg er eventueel nog het pulp aan toe (geeft extra veel smaak, uiteindelijk wel goed zeven) samen met wat geplette peperkorrels, een snufje zout en extra kruiden aan toe. Laat het geheel een uurtje trekken op een laag vuur, maar pas wel op dat het niet té ver inkookt.

Proef de bouillon en wanneer je ongeveer tweederde van het sap over hebt, zou het genoeg moeten zijn. Zeef het geheel door een passeer- of schone theedoek en bewaar in een kom of glazen pot in de koelkast.

Bouillon
Culy.nl
Bron: TheKitchn

Wat kun je er mee? 

Met de zelfgemaakte bouillon zijn er oneindig veel mogelijkheden. Zo kun je er een heerlijke groentesoep van maken, als basis voor sauzen of is het heerlijk om bijvoorbeeld je risotto of linzen in te garen.

Geen zin of tijd om het direct te gebruiken? Vries het dan in. Zo heb je altijd een fijne portie zelfgemaakte groentebouillon. Ook handig: kook de bouillon in tot je nog een derde overhebt en vries deze in ijsklontjesvormpjes in bij wijze van smaakmaker. Een scheutje heet water erbij, even wachten en je hebt weer heerlijk verse bouillon.

Sapcentrifuges zijn te koop bij de meeste kookwinkels en warenhuizen. De variant van WMF kost bij De Bijenkorf €129,95 en bestel je hier. Passeerdoeken zijn een stuk goedkoper en bestel je al voor €5,95 bij bijvoorbeeld V&D

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.