Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 21 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

Verrassend: gemalen koffie in je eten

Van gemalen koffiebonen maak je… koffie (eureka!). Maar wist je dat je gemalen koffie ook kunt verwerken in gerechten en baksels? Voor een extra kick.

Koffie maakt vlees extra mals en sappig

Gemalen koffie is namelijk ook een smaakmaker. Zo wordt het veel gebruikt in barbecue rubs. Niet alleen geeft het smaak aan – bijvoorbeeld – varkensschouder, maar de koffie zorgt er ook voor dat je vlees extra sappig wordt. Dat komt doordat de koffie een korst vormt die alle vleessappen binnenhoudt.

Probeer het zelf eens, bijvoorbeeld met dit recept voor gegrilde karbonades met een koffiekorstje of deze burgers met een coffee rub.

grilled pork chop. top view

 

Gemalen koffie als topping

Als topping geeft gemalen koffie een kick, bijvoorbeeld over ijs of avocado toast.

In baksels werkt het ook goed, bijvoorbeeld door brownies, cakes, muffins en koekjes. Wij maken graag dit recept voor ‘compost cookies’ van Momofuku Milk Bar.

Avocadotoast met koffiedust
Avocadotoast met gemalen koffie van Fooddeco

Koffie vinaigrette

Bij Vinnies aten we regelmatig het broodje San Daniele ham met bloemkool-mousse en koffievinaigrette. Niet meer op de kaart helaas, maar oh, wat was dit een geslaagde combinatie.

Koffieboter

Bij Square Mile Coffee in Londen serveren ze zelfs brood én boter met gemalen koffiebonen erdoor. Wil je zelf koffieboter maken, gebruik dan dit recept.

Trouwens: bij Square Mile Coffee zouden ze de gemalen koffiebonen zelfs verwerken in gummybeertjes…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.