Verrassend: gemalen koffie in je eten
Van gemalen koffiebonen maak je… koffie (eureka!). Maar wist je dat je gemalen koffie ook kunt verwerken in gerechten en baksels? Voor een extra kick.
Koffie maakt vlees extra mals en sappig
Gemalen koffie is namelijk ook een smaakmaker. Zo wordt het veel gebruikt in barbecue rubs. Niet alleen geeft het smaak aan – bijvoorbeeld – varkensschouder, maar de koffie zorgt er ook voor dat je vlees extra sappig wordt. Dat komt doordat de koffie een korst vormt die alle vleessappen binnenhoudt.
Probeer het zelf eens, bijvoorbeeld met dit recept voor gegrilde karbonades met een koffiekorstje of deze burgers met een coffee rub.
Gemalen koffie als topping
Als topping geeft gemalen koffie een kick, bijvoorbeeld over ijs of avocado toast.
In baksels werkt het ook goed, bijvoorbeeld door brownies, cakes, muffins en koekjes. Wij maken graag dit recept voor ‘compost cookies’ van Momofuku Milk Bar.
Koffie vinaigrette
Bij Vinnies aten we regelmatig het broodje San Daniele ham met bloemkool-mousse en koffievinaigrette. Niet meer op de kaart helaas, maar oh, wat was dit een geslaagde combinatie.
Koffieboter
Bij Square Mile Coffee in Londen serveren ze zelfs brood én boter met gemalen koffiebonen erdoor. Wil je zelf koffieboter maken, gebruik dan dit recept.
Trouwens: bij Square Mile Coffee zouden ze de gemalen koffiebonen zelfs verwerken in gummybeertjes…