Redactie
Redactie Gadgets 5 okt 2011
Leestijd: 2 minuten

Must-see: El Bulli – Cooking in Progress

Binnenkort komt dan eindelijk de dvd uit van El Bulli – Cooking in Progress. Het verhaal van de meest revolutionaire chefkok ter wereld, Ferran Adrià, én een ‘culinaire hommage’ met portretten en recepten van tien Nederlandse en Vlaamse sterrenchefs.

Recentelijk sloot het wereldberoemde driesterren restaurant El Bulli in Roses voorgoed zijn deuren. De internationale documentaire El Bulli – Cooking in Progress van regisseur Gereon Wetzel, die nu nog met veel succes te zien is in de filmtheaters, geeft voor het eerst een intiem kijkje in het laboratorium én de keuken van de meest revolutionaire chefkok ter wereld: Ferran Adrià.

“Creativiteit betekent: niet kopiëren”, zo luidt het motto van topkok Ferran Adrià. De film onderzoekt wat deze instelling betekent voor hem en zijn team van koks. Zes maanden per jaar is het restaurant gesloten en trekken zij zich terug in Adrià’s kooklaboratorium. In het experimenteerproces wordt ieder ingrediënt, van de eerste ingeving tot het uiteindelijke gerecht, opnieuw bekeken. Welk nieuw gerecht is er te maken met zoete aardappel? Smaak en textuur worden systematisch geanalyseerd: door te koken, roosteren, bakken, stomen – vacuüm zuigen, opbollen, vriesdrogen – en vervolgens te proeven. Het experimenteren wordt serieus genomen: naast alle kookgerei staat een laptop op het aanrecht, om de geslaagde en de mislukte ideeën bij te houden.

En dan is het ineens tijd om het restaurant te heropenen. 35 nieuwe koks worden aan het werk gezet terwijl chef Adrià nog de laatste hand legt aan de nieuwe gerechten, die op de eerste avond al worden geserveerd. Hier wordt besloten welke vulling er in de ravioli moet, welke pasta er desintegreert bij contact met water en waar de ijsblokjes bij moeten: bij de minisinaasappels of de vacuüm champignons in hazelnotenolie. Bij El Bulli gaat het erom dat je iets voelt, iets ervaart. In de woorden van Adrià: “Hoe meer verwarring, hoe beter.”

Bij de luxe DVD-uitgave creëerde Mister Kitchen een (kook)boek als ‘verpakking’. Het is een ‘culinaire hommage’ waarin tien Nederlandse en Belgische topchefs vertellen over de enorme invloed van Ferran op hun keuken. Onder andere Jonnie Boer, Ron Blaauw, Kobe Desramaults, Angelique Schmeinck, Edwin Vinke, Dave de Melder, Kristof Coppens, Niven Kunz, Moshik Roth en Francois Geurds vertellen dit in film, foto en recept.

De dvd is vanaf 15 november verkrijgbaar voor € 34,95. Bij de dvd zit het 54-pagina’s tellende boekje.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.