Redactie
Redactie Gadgets 11 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

De nieuwste trend: koken op een zoutplaat

Het barbecueseizoen is weer begonnen! Nu kun je grillen op een klassieke BBQ met kooltjes, een schoon (maar minder lekker) elektrisch apparaat, een hippe (en peperdure) Big Green Egg, of… op een zoutplaat.

Met nieuwe gadget wordt Himalaya-zout, steengrillen en barbecuen gecombineerd. Het werkt ideaal en de smaak is erg bijzonder. En buiten dat is de plaat een ehh.. plaatje om te zien.

De zoutplaat

De plaat bestaat uit gefossiliseerd (‘versteend’) zeezout dat uitgehakt is uit het Himalayagebergte. Je legt de plaat rechtstreeks op de barbecuegrill, en vervolgens kun je er allerlei ingrediënten op bereiden: van vis en vlees tot groenten.

Geen barbecue in de buurt of geen tuin om in te kokkerellen? Je kunt de plaat ook opwarmen in de oven of op het fornuis (zowel gas als elektrisch). Iets minder heet dan een barbecue, maar het effect is ongeveer hetzelfde.

De plaat is tevens koud te gebruiken, want je kunt hem in de koelkast of vriezer leggen en vervolgens koel gebruiken. Voor het presenteren van koude hapjes, zoals bijvoorbeeld sushi of ceviche.

Hoe werkt het?

De plaat werkt op een dusdanige manier dat het zout uit de ‘steen’ in het gerecht dat je erop bereid trekt. Dit geeft een hele bijzondere smaak.

Niet alle gerechten zullen hetzelfde smaken; vochtige ingrediënten nemen het zout bijvoorbeeld sneller op dan droge of heel vette ingrediënten.

Je hoeft je eten van tevoren dus niet te zouten, want dat doet de plaat voor je. Het is ook niet nodig om een laagje olie op de zoutsteen aan te brengen; de plaat plakt niet, en de olie vermindert daarnaast de werking. De zoutplaat heeft echter wel een levensduur: je kunt hem zo’n 70 keer gebruiken.

Te koop

De zoutplaat is vanaf 12 mei te koop bij Oil & Vinegar voor €29,95. Daar vind je bovendien lekkere recepten om op de zoutplaat te bereiden.

Zoutplaat BBQ

Een aantal inspirerende video’s:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.