Redactie
Redactie Gadgets 24 mei 2013
Leestijd: 5 minuten

Culy test… zelf bruiswater & frisdrank maken met de SodaStream

Ken je ‘m nog van vroeger, de SodaStream? Wij hadden er vroeger thuis geen, maar een schoolvriendinnetje wel. Het apparaat ging toen nog door het leven als ‘SodaClub’, en het was voor ons een magisch apparaat. Cola maken van water! Prik uit een knopje! Het voelde bijna zelfs alsof we bij een heuse ‘club’ zaten.

Zo snel als het koolzuur toegevoegd kon worden, zo gauw verdween het apparaat uit mijn leven. Tot nu: want een e-mailtje wekte mijn interesse voor de technologie weer op. Tegenwoordig heet het bedrijf – inmiddels beursgenoteerd – SodaStream, en zien de apparaten er ook een stuk beter uit. Nu in een kek minimalistisch design met een hippe fles, maar het systeem is hetzelfde gebleven.

Voor de mensen die deze trend in de jaren ’90 niet mee hebben gekregen, een kort lesje SodaStreamen. Met het (snoerloze!) apparaat maak je je eigen bruiswater of frisdrankje. Had je vroeger alleen keuze uit de smaken cola & sinas, inmiddels is dat assortiment flink uitgebreid met wel 100 smaakjes (echter niet allemaal in Nederland te koop). Van Strawberry Kiwi en Ginger Ale tot een heus energiedrankje met een overdreven stoer zwart logo.

Het werkt zo:

Je vult de speciale fles met water, klikt hem in het apparaat en je voegt koolzuur toe met behulp van de CO2-cilinder. Die moet je overigens eens in de zoveel tijd vervangen. Je kunt een beetje of heel veel koolzuur toevoegen; net wat je wilt. Daarna heb je simpel bruiswater. Als je wil (en da’s natuurlijk wel het ding bij deze gadget) kun je een smaakje toevoegen. Dat gaat met behulp van dikke, felgekleurde siroopjes uit plastic flessen.

Voordelen…?

Waarom zou je zo’n SodaStream gebruiken in plaats van flessen bruiswater of frisdrank te kopen? Het bedrijf noemt 4 voordelen: 1) het is goedkoper, 2) het is makkelijker, 3) het is gezonder en 4) het gaat verspilling tegen. Laten we even dieper op deze voordelen in gaan.

Goedkoper

Goedkoper is deze methode zeker, maar alleen als je vaak en veel frisdrank of bruiswater drinkt. De aanschaf van het apparaat is niet goedkoop; € 99,-, voor het standaard model, € 149,99 voor het design-model en zelfs € 179,99 voor datzelfde model met een led-display. Voor de siropen betaal je zo’n € 4,49, met zo’n flesje kun je 12 liter frisdrank maken. Da’s natuurlijk veel goedkoper, want 12 liter Coca Cola doet ruim € 10,- in de supermarkt. Je moet wel eens in de zoveel tijd een nieuwe koolzuurcilinder kopen, die kost € 24,99 en is alleen om te ruilen door de klantenservice.

Makkelijker

De methode is absoluut makkelijk te noemen. Geen gesleep met flessen vanuit de supermarkt, en geen lege flessen terugbrengen. Bij het apparaat krijg je helaas maar één fles, waardoor je elke keer pas een nieuwe smaak kunt maken als de vorige fles leeg is. Of je moet het overgieten in andere flessen. Extra flessen kosten €11,99 per twee.

Wat niet makkelijk is: de apparaten en siropen zijn vooralsnog alleen online (www.sodastream.nl) en bij de winkels (niet online) van Mediamarkt en Saturn te koop. Of daar een groot assortiment van de siropen ligt, weten wij helaas niet. In België is het merk populairder en ligt het ook bij bekende supermarkten, hier in Nederland dus nog niet.

In de webshop betaal je overigens een flinke dot verzendkosten: € 8,95 voor aan huis levering en € 3,- bij levering bij een Kiala-afhaalpunt.

Gezonder

SodaStream noemt zichzelf ‘een gezond alternatief voor frisdranken uit de fles’. Ze zeggen: “Met SodaStream drink je namelijk geen hoge suikergehaltes en kunstmatige zoetmakers. Een SodaStream soda bevat 50% minder suikers dan een reguliere frisdrank en met de nieuwe Stevia collectie drink je zelfs een volledig natuurlijk en suikervrij product.”

Als we naar het etiket van bijvoorbeeld de (gewone) cola kijken, hebben we niet het idee dat het echt gezond is. De ingrediënten: suiker, water, kleurstof (karamel E150d), voedingszuren (fosforzuur), zoetstoffen (natriumcyclamaat, acesulfaam K), natuurlijk aroma, zuurteregelaar (natriumcitraat) cafeïne bevat sulfieten.

En dan de voedingswaarde per 100 ml SodaStream soda: energie 13,7 kcal en 3,4 gram koolhydraten. Bij Coca Cola is dat 42 kcal en 10,6 koolhydraten.

Kortom: nog steeds niet gezond, maar wel gezondér dan cola van de bekende merken.

Tegen verspilling

Elk jaar worden er 460 miljard flessen en blikjes gemaakt. “Wie SodaStream gebruikt, levert een positieve bijdrage tot de vermindering van de CO2-voetafdruk” aldus de bedenkers. Dat is absoluut waar, mits je de flessen van SodaStream zelf steeds hergebruikt. Deze zijn helaas niet in de vaatwasmachine afwasbaar, dus op een gegeven moment gaat er, ondanks afsoppen met water en zeep, toch een smaakje in hangen.

SodaStream_Image_2

Conclusie

We hebben de SodaStream nu een maand lang getest. Het is inderdaad makkelijk en snel, het apparaat doet precies wat -ie belooft, is lekker snoerloos en staat mooi in de keuken. De smaken van de siroopjes zijn lekker, maar komen niet in de buurt bij ‘echte’ Fanta en Cola. Maar als dat je niet interesseert, is het prima frisdrank. De Lemon & Lime bleek onze favoriet; licht en fris. Ook vonden wij het erg prettig dat je de hoeveelheid koolzuur kan regelen als je gewoon bruiswater maakt.

Dan de nadelen. Bestellen via de website met hoge verzendkosten is niet ideaal, en er zijn nog niet heel veel verkooppunten. Maar goed, dat is vergelijkbaar met Nespresso, en dat is toch ook een groot succes in Nederland. In Amerika en België is dit systeem overigens razend populair. Kleine noot: wij vinden persoonlijk de Nederlandse webshop ontzettend lelijk, maar da’s persoonlijk. Iets met smaak…

Het is jammer dat je maar één fles bij het apparaat geleverd krijgt, want die heb je eigenlijk direct meer nodig. En het is ontzettend irritant dat deze niet in de afwasmachine kunnen, wat ons betreft de eerste wijziging die SodaStream mag doorvoeren.

Dus al met al: een heel fijn apparaat, ideaal voor mensen en families die veel frisdrank en/of bruiswater wegdrinken. Maar nog wel wat haken en oogjes voor ons Nederlanders.

Tot slot een grappig filmpje: sterrenchef Heston Blumenthal die fake champagne maakt met de SodaStream en fijnproevers laat testen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.