Redactie
Redactie Gadgets 10 apr 2014
Leestijd: 3 minuten

Culy test… de Solis Egg Boiler & More

Gemak dient de mens. Maar sommige apparaten maken het ons wel héél makkelijk: van ‘koken’ is dan vrijwel geen sprake meer. Zo ook bij de Egg Boiler & More (€49,-) van het merk Solis. 

Een eierkoker kennen we al decennia lang, maar Solis heeft er een twist aan gegeven. In dit handige apparaat kun je 7 eieren tegelijk koken, maar er is more: je kunt in de speciale bakjes ook ‘gepocheerde’ eieren en omeletten maken, en zelfs groenten stomen.

Dat dit apparaat goed eieren kan koken, staat buiten kijf. Mooi detail: hij telt zelf hoeveel eieren erin zitten en berekent de kooktijd automatisch. Je hoeft alleen maar in te stellen of je ze zacht, medium of hard gekookt wil hebben.

Interessanter voor ons was om de andere mogelijkheden uit te testen. Lees verder voor onze bevindingen.

IMG_6744

Het apparaat: mooi van rvs, handzaam, robuust en met een handig oprolbaar snoer in de onderkant. Er zijn goedkopere eierkokers op de markt, maar die zijn absoluut niet zo mooi en stevig als deze. De aan/uit-knop en de hendel zijn hitteproof en blijven dus koud genoeg om aan te raken.

IMG_6748

We klutsen alvast een eitje met wat peterselie. In het apparaat gaat (onder de bakjes) water dat je afmeet met een bijgeleverd maatbekertje. Dit water gaat straks koken, wat zorgt voor de nodige stoom.

IMG_6754

Geklutst eitje links, een voorzicht gebroken eitje rechts voor het ‘gepocheerde’ effect.

IMG_6755

Deksel erop en aanzetten maar! Volgens de handleiding moet het gepocheerde ei op de zachtgekookt-stand, en de omelet op de medium-stand. Maar wij doen ze tegelijkertijd in het apparaat, dus we gokken het op de zachtgekookt-stand. We hopen op een nog enigszins zachte dooier bij het gepocheerde ei, maar een gare omelet. Hoe pakt dit uit…?

IMG_6762

Het apparaat is uiteindelijk 8 minuten bezig (en dit is dus de zachtgekookt-stand). De omelet links begint na een minuut of 6 hevig op en neer te veren en krijgt enorme luchtbellen aan het oppervlak. Die zakken overigens direct weer in nadat we deksel verwijderen zodra het signaal klinkt dat het apparaat klaar is. Overigens is dat signaal vrij luid en gaat -ie lang door (is dit nu een rookmelder? Oh, de eitjes zijn klaar). Wel ideaal als je toevallig net even naar een andere kamer bent gelopen.

IMG_6766IMG_6775

Het resultaat. De halve maan vormpjes zijn niet helemaal onze stijl, ze geven een kinderlijk effect. Maar de omelet is absoluut goed gaar en lekker fluffy, en dat terwijl we ‘m op de laagste stand hebben gekookt, in plaats van op de aanbevolen medium-stand.

Het ‘gepocheerde’ eitje is iets minder. Het eiwit is prachtig stevig en gaar, maar de dooier is veel te ver, en echt hardgekookt. En dat op de laagste stand. Wellicht is het te ambitieus om een gaar eiwit en een zachte dooier te verwachten van dit apparaat. Maar houd je van een harde dooier, dan smikkel je deze vast met liefde op.

Echt groot zijn de eitjes natuurlijk niet, maar er zit uiteraard ook maar één ei per bakje in. Je kunt er prima een paar na elkaar bakken. Door het kleine formaat zijn ze ook ideaal om mee te nemen als lunch of snack voor onderweg.

IMG_6784IMG_6790

En dan nog even groenten stomen; we proberen broccoli en paprika. Wederom zijn de bakjes wel heel klein, het is echt een mini eenpersoonsportie qua groenten. Maar het werkt wel. Je kunt hierbij zelf je gewenste stand kiezen, afhankelijk van hoe gaar je de groenten wil. Wij gingen voor de laagste stand en dat was al prima voor gaar gestoomde groenten.

Conclusie

De Solis Egg Boiler & More is een mooi en robuust apparaat dat niet misstaat op je aanrecht. Eieren koken doet -ie perfect. Omeletjes komen er wonderwel gaar uit, maar eitjes ‘pocheren’ is toch meer gaar (en hard) stomen. Lekker, als je er van houdt, maar niet te vergelijken met een gepocheerd ei met een zachte dooier uit een pan. Groenten stomen gaat ook prima.

De prijs is niet mis (€49,-), maar fervent eier-eters zullen ‘m dagelijks gebruiken.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.