Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Bijgewerkt: 18 sep 2025
Leestijd: 2 minuten

Fooi in Nederland: hoeveel geef je en waar blijft het eigenlijk?

Fooi geven blijft een lastig ding. Je zit net lekker na te tafelen, de rekening komt op tafel, en ineens begint dat stemmetje in je hoofd te praten: “Hoeveel zal ik geven? En moet het eigenlijk überhaupt wel?” In Nederland is fooi geven gelukkig minder ingewikkeld dan in veel andere landen, maar er zijn wel een paar ongeschreven regels.

In restaurants is het gebruikelijk om zo’n vijf tot tien procent van het totaalbedrag te geven. Het hoeft niet precies te zijn; afronden is vaak genoeg. Bestel je alleen een koffie op het terras of haal je een frietje bij de snackbar, dan is een paar muntjes extra of het bedrag naar boven afronden al prima.

Bij een taxi of een bezoek aan de kapper werkt het net zo: fijn om te geven, maar niemand zal je vreemd aankijken als je het niet doet.

De fooi wordt verdeeld

Wat veel mensen niet weten, is dat fooien in Nederland meestal niet rechtstreeks naar de persoon gaan die jou bediende. Vaak belandt het geld in een gezamenlijke pot, die later onder het hele team wordt verdeeld.

Zo profiteren ook de afwassers, koks en soms zelfs het schoonmaakpersoneel mee. In kleinere cafés of familiebedrijven mag het personeel de fooi soms wél zelf houden, maar dat verschilt per plek.

fooi
New Africa via Adobe Stock

Fooi is niet verplicht

Fooi is bij ons nooit verplicht, maar het kan wél een groot verschil maken. Het is een manier om waardering te tonen voor goede service of extra aandacht.

Kreeg je een supervriendelijke ober die je wijnkennis tot een hoger niveau tilde, of werd er alles aan gedaan om jouw last-minute dieetwens op te lossen? Dan voelt het gewoon fijn om daar iets extra’s voor achter te laten.

En als je even niet weet wat gepast is: rond gewoon het bedrag af. In Nederland is dat eigenlijk altijd goed.

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.