Redactie
Redactie Inspiratie 7 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Een voorproefje op de Escoffier-dagen bij The Park by Erik van Loo

Elk jaar organiseren vier Nederlandse Bilderberghotels een speciaal culinair event. Dan zetten ze een food-held centraal of interessante stroming. Dit jaar doen ze dat weer. Met deze keer een ode aan de grondlegger van de Franse keuken, Auguste Escoffier.

Het culinaire Bilderberg-event vindt dit jaar plaats tussen 13 en 23 november. Dan is het mogelijk om bij 4 Michelin-sterrenrestaurants, die verbonden zijn aan de hotels, een speciaal Escoffier-menu te eten.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Een voorproefje op de Escoffier-dagen

Culy’s Joyce proefde alvast wat dat ongeveer gaat betekenen bij Restaurant The Park, Restaurant Heeren van Harinxma, Restaurant De Kersentuin, Restaurant De Kromme Dissel en Restaurant Aan de Poel.

Dit is wat je straks van topchefs als Erik van Loo**, Richard de Vries, Arjan Bisschop*, Patrick Kessler, Tonny Berentsen* en Stefan van Sprang** op die plekken kunt verwachten.

De ene na de andere klassieker

Torunedos Rossini, Pêche Melba, Crêpes Suzette… Het zijn stuk voor stuk creaties van Auguste Escoffier (1845 – 1935). Het is dan ook niet voor niets dat hij wordt gezien als de grondlegger van de Franse keuken. Ook nu nog.

Veel chefs laten zich nog altijd door deze culinaire held inspireren. Een ode aan een held zoals deze is dus altijd op z’n plek. En dat laten de chefs vandaag zien.

Het voorgerecht – door Erik van Loo (The Park bij Erik van Loo) – is salade d’homard à la russe, ofwel kreeft met romige eiersalade. Een absolute klassieker zoals je ‘m in de tijd van Escoffier zelf waarschijnlijk ook op je bord kreeg.

Tonnie Berendsen (De Kromme Dissel) zorgt voor het tussengerecht, sole au Champagne. Ofwel slibtong met Champagne botersaus. Ook valt er truffel, artisjok, spinazie en een gepocheerde eidooier op het bord te vinden.

En dan komt het hoofdgerecht alweer voorbij! Roti de cerf et sauce venaison. In goed Nederlands: hert met jus van vossebessen.

Richard de Vries (The Park by Erik van Loo) heeft rug van een Veluws hert weten in te kopen en op het bord gelegd met spruiten, paddenstoelen, spek, kastanje en knolselderij.

Natuurlijk mag Escoffiers beroemde Pêche Melba ook niet ontbreken. Maar rijpe perziken – zoals er officieel gebruikt horen te worden – zijn er nu niet…

Stefan van Sprang (Restaurant Aa de Poel) heeft dit opgelost door van perziken een mousse te maken. Samen met de saus van framboos, toch nog een mooie ode aan Escoffier.

Last but not least komen er mignardises op tafel. Ofwel allerlei kleine zoete hapjes. Patrick Kessler (Restaurant De Kersentuin) nam deze voor zijn rekening. En natuurlijk zitten er madeleines bij.

Franser dan de madeleine bestaat niet, toch? Een goed slotstuk voor een ode aan de vader van de Franse keuken!

Zelf reserveren

Wil je zelf ook reserveren voor het Escoffier-menu? Ga dan naar de website van The Park of reserveer via [email protected] of 010-4408165. Het menu wordt van 13 t/m 23 november geserveerd; een 4-gangen diner kost (vanaf) € 45,-.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.