Redactie
Redactie Inspiratie 21 aug 2012
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Celine ontraadselt: Matcha groene theepoeder

Soms kom je potjes, zakjes of pakjes tegen waarvan je denkt: wat is dit nu weer? Toko’s, buitenlandse supermarkten, natuurwinkels en marktjes staan er vol mee. Culinair journalist Celine The ontraadselt ze voor je. Deze keer: Matcha groene theepoeder.

Wat vonden we? Een groen zakje met Japanse tekens en plaatjes van een ijscoupe, cocktail en een kopje knalgroene thee tegen een achtergrond van een exotisch strand. In het zakje zit een groen poeder.

Opdruk: Green Tea, Gyukuroen Osaka

Waar vonden we het? Chinese winkel aan de Nieuwmarkt, Amsterdam

Wat is het? Nou, groene thee dus, maar dan gezoet en superfijn gemalen. In Japan is het bekend als Matcha. Ongezoet wordt het gebruikt tijdens theeceremonies. De Matcha wordt dan gemengd met heet water en met een soort scheerkwast schuimig geklopt. Moet je van houden… Groene theepoeder wordt ook veel gebruikt in gebak en desserts. Ook groene theenoedels worden met Matcha gemaakt.

Wat kunnen we er mee? IJs maken! Na diverse malen testen zijn we gekomen tot het ideale recept. Die lees je hieronder…

Recept groene thee-ijs

Voor 4 personen:

  • 250 ml halfvolle of volle melk
  • 1 ½ el Matcha
  • 2 eidooiers
  • 125 g poedersuiker
  • 125 ml crème fraîche
  • 125 ml mascarpone

Breng de melk in een pan aan de kook. Meng in een kommetje de Matcha met een beetje warme melk tot een glad papje. Voeg toe aan de rest van de melk en roer tot alles goed gemengd is.

Doe de eidooiers met de poedersuiker in een kom en zet deze op een pan met zachtjes kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Meng de dooiers met de suiker en voeg de Matchamelk, crème fraîche en mascarpone toe. Verwarm 10 minuten tot de vla aan de achterkant van een lepel blijft plakken. Laat de vla afkoelen en zet tenminste een uur (of een nacht) in de koelkast.

Schenk de vla in een diepvriesbak en zet deze in de vriezer tot de randen beginnen te bevriezen. Schep het ijs met een vork goed door om de kristallen te breken. Herhaal dit drie keer (om het uur) tot het ijs glad en stevig is. Of draai het ijs in een ijsmachine volgens de handleiding.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.