Culy
Culy Drinken 10 februari 2018

Culy’s Wekelijkse Wijn Weetje: wijn walsen, waarom doen we dat?

Voortaan zal onze Mr. Vino je elke week een Wijn Weetje toedienen. Om over na te denken tijdens het weekend of toe te passen bij een etentje met vrienden. Deze week: wijn walsen, waarom doen we dat eigenlijk?

Je zit met vrienden in een restaurant. De ober of sommelier laat jou de bestelde fles wijn zien. Ontkurkt (of ontdraait) en schenkt een klein beetje wijn in je glas. Nu is de beurt aan jou…

Neem je glas (bij de steel) en beweeg het zacht in kleine cirkeltjes. Dit heet het walsen van de wijn. Laat de wijn even tot rust komen en houd het glas tegen het licht (of voor het witte tafellaken). Nu volgt de eerste fase: wat zie je? Helder, troebel, licht, donker, purperrood, paars, wit, geel?

Vervolgens ruik je aan de wijn. Door het walsen komen de aroma’s vrij en ruik je veel beter welke geuren verborgen zit in je wijn. Elke druif en dus elke wijn bezit andere aroma’s. Ook komt er meer zuurstof bij de wijn door het walsen en dat proef je.

Druppels aan de binnenkant van je glas

Na het walsen zie je nu ook druppels langs de binnenkant van het glas naar beneden trekken. Wij noemen dat het tranen van de wijn. In Frankrijk heten die druppels ‘jambes’ (benen), maar dat terzijde.

Deze tranen duiden enkel op alcohol. Hoe dichter de tranenregen, des te hoger het alcoholgehalte van de wijn. Het tranen zegt dus niets over de kwaliteit van de wijn. En by the way: het alcoholpercentage staat op het etiket, dus tranen zijn mooi maar het liefst van blijdschap.

Het walsen van wijn is dus geen overbodige of snobistische handeling. Je geniet daardoor nog meer van je wijn. Overigens is het geen overbodige luxe om het walsen thuis te oefenen (met water in je wijnglas); en ik spreek uit ervaring (van weliswaar lang geleden..).

Santé.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Culy’s Wekelijkse Wijn Weetje: wijn walsen, waarom doen we dat?
Sluiten