Redactie
Redactie Drinken 7 nov 2014
Leestijd: 3 minuten

The Big Five: met Mr. Vino op wijnsafari

Je kent vast the Big Five: de robuuste olifant, de soms agressieve neushoorn, het schitterend gevlekte luipaard, de grasetende buffel en de trotse leeuw. Maar wist je dat in wijnland ook een Big Five bestaat? Onze wijnkenner Mr. Vino vertelt.

The Big Five in wijnland zijn de vijf meest bekende, of aangeplante, of verspreide druivenrassen. We hebben het dan over de trotse Merlot, de robuuste Cabernet Sauvignon, de soms wat agressieve Syrah, de ‘gevlekte’ Chardonnay en de grasruikende Sauvignon Blanc.

Ik richt het vizier op elk druivenras afzonderlijk, met daarbij een spijs-suggestie en een kooptip. Let’s go on safari!

Rood

1. De Merlot wordt vaak gespot samen met de Cabernet Sauvignon. Dat noemen we dan een blendwijn. Maar solitair mag ie best trots op zichzelf zijn: zachtaardig, fruitig, allemansvriendje. Gedijt prima in het zonnige Chili, waardoor de druiven rijper worden en dus voller van smaak. Probeer maar eens de Casillero del Diablo (Albert Heijn, € 6,59) in combinatie met een pizza.

2. De Cabernet Sauvignon is een wijn die stáát. Overbekend uit de Bordeaux. Maar zoek je echt een zwaargewicht, spot dan een wijn uit een zonovergoten gebied uit de Nieuwe Wereld zoals uit Californië. De Linden Estates bijvoorbeeld (Wijnbeurs, € 7,99). Heerlijk bij de open haard of samen met een mals bereide biefstuk.

3. De laatste rode druif in het Big Five rijtje is de Syrah (of Shiraz). Een druif met een dikke huid, sorry ik bedoel schil. Naast uiteraard Frankrijk (noordelijke Rhône), worden in Australië hiervan intens rode wijnen gemaakt. Onder andere in de gebieden Barossa en McLaren Vale. Probeer maar eens een Heirloom Barossa Shiraz (Grapedistrict € 12,99) als je toch een stoofpotje op tafel zet.

Wit

4. Natuurlijk mogen er in een Big Five geen witte wijnen ontbreken. Dé witte wijn ter wereld is de Chardonnay. Deze druif kent meerdere gedaantes. Meest bepalend voor de smaak zijn het klimaat (koel of warm/heet) en wel of niet op hout gelagerd.

Houd je van ontdekken? Zet dan drie glazen op een rij. Vul het eerste glas met een witte Bourgogne (bv. een Macon Villages van de Jumbo: Barton & Guestier van 7 euro). Het tweede glas met een Zuid-Afrikaanse Chardonnay, die geen houten vat als huis heeft gehad en het derde glas met een volle (houtgerijpte) Chardonnay uit Californië (bijvoorbeeld de Gnarly Head te koop bij de Mitra voor een tientje). Eén en dezelfde druif, drie echt verschillende smaken. En het combineren met eten is dus ook verschillend. Hoe voller de wijn, des te voller en smaakrijker het gerecht.

5. Dé terraswijn waar dan ook ter wereld (zeker van dit jaar en ongetwijfeld ook volgend jaar) is de Sauvignon Blanc. Eigenlijk de tegenhanger van de Chardonnay. Ruikt naar gras zegt men en is fris/zuur (denk aan kruisbes en citrus). Houd je van een iets vollere smaak, ga dan op een game drive naar Nieuw-Zeeland, om preciezer te zijn in Marlborough. Uiteraard ook in Nederland te koop, zoals de Clearwater Clove voor €8,99 bij Gall&Gall. Combineert bij vele gerechten. Ik dronk hem/haar onlangs bij gegrilde vis (maar ook gerookte ham schijnt -ie heerlijk te zijn).

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.