Redactie
Redactie Drinken 25 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino ♥ Sauvignon Blanc (en wel hierom)

Kijk, dat Mr. Vino persoonlijk de voorkeur geeft aan een mooi glas Viognier of Grüner Veltliner, doet niets af aan de kwaliteit van een Sauvignon Blanc.

Maar er is zoveel recht-toe-recht-aan Sauvignon Blanc. En dat vindt hij zonde, want deze druif kan wel degelijk mooie wijnen uitpersen. Dus.

Bakermat

Van oorsprong komt de Sauvignon Blanc-druif uit Frankrijk. En of dat nu de Loirestreek is (waar men van deze druif bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly Fumé maakt), of Zuid-West Frankrijk (in de buurt van Bordeaux), zal mij saucisson zijn.

Overigens vind ik een glas Sancerre meestal echt heerlijk, maar qua prijs/kwaliteit zijn er echt betere alternatieven. Daarom is het mooi dat deze druif als emigrant de wereld is overgetrokken.

En inmiddels wordt er verbouwd over de gehele wereld: in Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk, Bulgarije, California, Argentinië, Zuid-Afrika, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland. En wellicht ben ik nog een woon- en verblijfplaats vergeten.

Barossa Valley, zuid Australië

Nieuw-Zeeland

Sauvignon Blanc uit wat koelere streken is vaak frisdroog en wat ik noem ‘knisperend’. Uit warmere streken wat zachter en ronder. Op een zonovergroten terras zou ik kiezen voor een frisdroge. Voor een picknick in het park is een zachtere een betere keuze. Bij meloen met rauwe ham kunnen beide types.

O ja, Nieuw-Zeeland had ik als tussenkopje. Daar komen prima Sauvignons Blancs vandaan. Het is dat de Kiwi’s veel produceren, want maar liefst 85% van alle geëxporteerde wijn is Sauvignon Blanc. Alleen al in de regio Marlborough staat bijna 18.000 hectare aangeplant. Fijn dat ze ons laten meegenieten.

Ochtendnevel en dauwtrappen

Zo dronk ik onlangs de M2 organic single block (te koop bij Gall & Gall voor 17 euro; een Sauvignon Blanc uit Wairau Valley, Marlborough (Nieuw-Zeeland). Ik dronk deze bij een licht gekruid kipgerecht. Nou ben ik geen schrijver die met lyrische teksten een wijn tracht te omschrijven.

Maar bij een slok van deze wijn moest ik onwillekeurig denken aan weilanden, bloemetjes, ochtendnevel en de onbedwingbare behoefte aan dauwtrappen op blote voeten. Zo zie je en proef je maar wat een wijn met je kan doen. Dus.

Santé.

Tip: interessante weetjes over wijn uit Nieuw-Zeeland vind je op www.nzwine.com

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.