Culy
Culy Drinken 6 mei 2016

Sauvignon Blanc Day: daar moet op gedronken worden!

Vandaag, 6 mei, is het internationale Sauvignon Blanc Day. Daar moet op gedronken worden! Onze Mr. Vino geeft je tips én wijnsuggesties.

Sauvignon Blanc, een van oorsprong Frans druivenras, is eigenlijk verantwoordelijk voor de ontdekking van Nieuw-Zeeland als wijnland. Om dit te vieren wordt er jaarlijks Sauvignon Blanc Day gevierd en dit jaar op 6 mei. Nu vind ik dat er elke dag wel wat te vieren moet zijn, dus waarom niet vanwege een druif?

En nu we het toch over de Sauvignon Blanc hebben: het is een druif die op vele plaatsen in de wereld wordt verbouwd. Oorspronkelijk dus in Frankrijk, waar beroemde wijnen als Sancerre en Pouilly-Fumé zorgen voor frisse, knisperende wijnen. Meer betaalbaar is bijvoorbeeld, ook uit de Loirestreek, de Ackerman Touraine (een aanrader, € 7,99 bij Mitra).

Touraine-Sauvignon

Apart, en daarmee bedoel ik prima drinkbaar uit een onbekend gebied, is de Sauvignon Blanc uit Slovenië: Verus (te koop bij Grapedristrict voor € 10,99). Ik geef hem als tip, omdat deze wijn de Sauvignon-wereld van Frankrijk combineert met de Sauvignon-wereld van Nieuw-Zeeland.

En dit is weer een mooi bruggetje naar Nieuw-Zeeland. Meer specifiek het gebied Marlborough waar de zon vaak schijnt. En deze druif zorgt voor meer volle, zeg maar meer sappige wijnen.

Sauvignon blanc
Bron: Facebook

Mijn tip: De Sauvignon Blanc van Staete Landt, genaamd “Annabel”. Gemaakt door de Nederlandse wijnmaker Ruud Maasdam en te koop bij wijnkoperij Okhuysen voor € 14,50. Niet echt goedkoop, maar zeker wel de moeite waard.

Dus zet op 6 mei de Sauvignon Blanc in het zonnetje én in de koelkast. Bij voorkeur uit het land dat er als wijnland groot mee is geworden: Nieuw-Zeeland. En deel je proefmoment op social media met #Sauvblanc. Oja, een frisse zomerse salade of een gegrild stukje vis complementeren het proefmoment.

Santé.

Sauvignon blanc white wine grapes vineyard

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Sauvignon Blanc Day: daar moet op gedronken worden!
Sluiten