Redactie
Redactie Drinken 22 mei 2014
Leestijd: 1 minuut

Ober, er is méér dan Chardonnay of Sauvignon Blanc!

Herken je dit? Zittend op een terrasje of beginnend aan een meergangen-diner, vraag je om een droge witte wijn. De ober vraagt vriendelijk: “een Chardonnay of een Sauvignon Blanc”? 

Hoezo? Zijn er maar twee druivenrassen in de wereld? denkt onze wijnkenner Mr. Vino dan vol verbazing. Dacht het niet. Gelukkig zijn er steeds meer plekken (terrasjes, restaurants, barretjes), waar de keuze groter is en er zelfs meerdere soorten per glas zijn te bestellen.

Natuurlijk is de vraag ‘Chardonnay of Sauvignon Blanc?’ niet uit het niets ontstaan. Chardonnay staat dan voor een wat vollere, zachte witte wijn en de Sauvignon Blanc voor de culy’s onder ons die meer van fris, knisperend (met een aangenaam zuurtje) houden.

Gelukkig zijn er heerlijke alternatieven binnen je smaakvoorkeur. Een aantal suggesties:

Licht, droog en fris: Grüner Veltliner (voornamelijk uit Oostenrijk), Verdejo (uit het gebied Rueda, Spanje) en een Vinho Verde (Portugal).

Voller en ronder: Soave (Italië), Riesling (kent overigens vele gedaantes) en een Albarino uit Spanje.

Wil je anders dan anders én met veel smaak? Bestel dan op een met zon overgoten terras een glas Pinot Gris, een Muscat d’Alsace of een Gewürztraminer. Eenmaal geproefd, dan weet je een ding zeker: die smaak (en geur) vergeet je nooit meer.

Santé.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.