Redactie
Redactie Drinken 23 dec 2014
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino’s luisterproef: 5 bijpassende wijnen bij de top-5 van de Top 2000

Muziek is sfeer; wijn is sfeer. Dus muziek en wijn gaan prima samen. Maar dat is té gemakkelijk. Ik vroeg me af of je wijn en muziek zodanig kunt combineren dat je kunt zeggen: dat wat ik hoor, proef ik en dat wat ik proef, hoor ik! Ik neem de proef op de som met de top-5 van de Top 2000 van Radio 2. Luister en proef mee.

Op 5: Avond van Boudewijn de Groot
Tja, net zoals bij wijn: smaken verschillen. Maar voor mij is dit een nummer met veel emotie en de schitterende combi van tekst en muziek is een prikkeling voor al mijn zintuigen. En dan een wijn die alle zintuigen prikkelt. Lastig kiezen, maar ik ga toch voor een mooie champagne. En net zo authentiek als Lennaert Nijgh was, zo authentiek moet deze champagne zijn. Uit de Champagnestreek dus en Brut. Misschien een Piper-Heidsieck?

Op 4: Child in time van Deep Purple 
Deep Purple. Diep paars letterlijk, is een kleur voor een jonge wijn. Maar een jonge wijn heeft niet de kracht om dit nummer aan te kunnen. Ik kies voor een mooie volle Italiaan met een afdronk die recht doet aan de lengte van dit nummer: een wijn van de druif Nebbiolo. Proef maar eens een Barolo of Barbaresco en luister naar de stem van Ian Gillan.

Op 3: Stairway to Heaven van Led Zeppelin
Mooie heldere titel zou je zeggen. Maar al surfend kom ik geen eenduidige betekenis tegen van dit schitterende nummer. Maar wat hoor je? Een langzaam melodisch begin, een middenstuk met tempo en een hardrock finale. Als ik hetzelfde wil proeven, ontkurk ik een Côtes du Rhone wijn.

Meer specifiek een V.I.V.R.E. uit Beaumes de Venise. Zacht tijdens de eerste kennismaking. Als de slok door de mond rolt, volgen de diverse indrukken elkaar in rap tempo op. Om te eindigen in een intense, hemelse afdronk (en met maar liefst 15,5% alcohol is het oppassen geblazen).

Op 2: Bohemian Rhapsody van Queen
Het Magnum Opus van Queen, mag je toch wel zeggen. Zoek maar eens een wijn bij zo’n monumentaal nummer over een ‘moordenaar in gewetensnood’. Het meest opvallende aan dit nummer is voor mij het contrast. Dus op zoek naar een contrastrijke wijn of naar een wijn die contrast kan geven. Waarom weet ik niet precies, maar mijn smaakpapil viel op een Grüner Veltliner uit Oostenrijk.

Op 1: Hotel Californië van The Eagles
Mijn all time favorite. En na 4 jaar eindelijk weer op 1! Met daarin dé zin der zinnen: “You can checkout any time you like, but you can never leave”. Dat vraagt om een wijn die je zo in zijn/haar ban houdt, dat je een slok nauwelijks durft door te slikken. Daarom ga ik voor een Californische Zinfandel: intens, vol en uiteraard typisch Amerikaans. Luister, proef en geniet van het moment dat komen gaat: 00.00 uur 1 januari 2015.

Een Santérijk 2015.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.