Redactie
Redactie Drinken 26 dec 2014
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino’s lees- en drinktips voor de kerstvakantie

De tijd tussen Kerst en Oudjaar is vaak een periode van tijd voor elkaar, maar ook tijd voor jezelf. Graag geef ik wat tips over wijn. Om over te lezen én om van te drinken.

Leestip 1: Het Domein

Dit boek is bij uitstek geschikt om in deze periode te lezen. Het verhaalt de eerlijke strubbelingen van het runnen van een wijndomein door een Nederlands echtpaar en dan met name van Lidewij van Wilgen. Dit boek laat je nog meer genieten van een goed glas wijn.

Leestip 2: Slurp à la Gort

Onlangs verscheen het nieuwste boek van onze levensgenietende wijnboer Ilja: Slurp à la Gort. Interactief en zoals zijn eerdere boeken: humoristisch en met zelfspot. Persoonlijk vind ik dit niet zijn sterkste boek, maar vermakelijke kost is het wel.

Opzoektip 3: De Omfietswijngids & De Grote Hamersma

Te gebruiken in heel 2015 zijn de nieuwste uitgaven van De Omfietswijngids van Nicolaas Klei en De Grote Hamersma van Harold zelf.

Je moet je wel erg vervelen om deze boeken van voor tot achter door te lezen; maar als naslagwerkje voordat je slijter of supermarkt bezoekt, zeker de moeite waard. Smaak blijft persoonlijk, maar beide heren weten het elk jaar weer voor elkaar te krijgen om zo’n 2500 wijnen van persoonlijke notities te voorzien. Chapeau.

Drinktip 4: Torres Mas La Plana 2010

Stel je voor: de open haard knispert romantisch, je lief naast je en samen bereide hapjes voor je, én twee mooie wijnglazen voorzien van wijn. En niet zomaar een wijn, maar een zeer speciale. Niet goedkoop, maar dat speelt even geen rol. Je pakt je glas en kijkt: vol rood en helder. Je ruikt: donker fruit zoals bramen en bessen. Je proeft: zacht én sterk; vol, rond. En wat een afdronk!

Het is de Torres Mas La Plana 2010 uit de Penedès. Wat een perfecte wijn, voor een perfect moment. Viert sinds de eerste jaargang in 1970 dit jaar zijn 40-jarig bestaan. En geloof me, voor dergelijke momenten ook nog zijn prijs van € 48,50 waard.

Luistertip 5: Top 2000

Welke wijn past bij Hotel Californië of Stairway to Heaven? Je leest het binnenkort op Culy!

Santé.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.