Redactie
Redactie Drinken 2 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino’s 5 goede wijnvoornemens

Het nieuwe jaar is begonnen. Voornemens zijn gemaakt en wellicht al verbroken. Met name voornemens met betrekking tot die-eten. Tijd voor voornemens die te maken hebben met die-drinken.

1. Het zoeken van een huiswijn

Drink je regelmatig een glaasje wijn? Dan is het hebben van een eigen huiswijn best leuk. Zowel voor jezelf (je weet dat het weer tijd is voor je lievelingswijn) als voor je gasten (“Zo, een heuse huiswijn!”).

Hoe pak je dit aan? Bepaal allereerst je smaak. Zoals: houd je van licht, rond of stevig. Van veel fruit of ook andere smaken. Wat ben je bereid om aan een fles uit te geven. Koop vervolgens 5 verschillende flessen die (op papier) aan je wensen voldoen en proef.

Zo komt vanzelf de huiswijn boven drijven. Uiteraard geldt dit voor rood én voor wit. En blijf ook andere wijnen drinken al is het alleen maar om zo nu en dan van huiswijn te kunnen wisselen.

Lichte rosé wijntrends

2. Het bijwonen van een wijnproeverij

Dit is de ideale manier om je smaak voor wijn te ontdekken en te ontwikkelen. Kijken, ruiken en proeven kun je leren. Dat kan door het volgen van een wijncursus, maar het bezoeken van wijnproeverijen draagt daar ook zeker aan bij. Gezellig, leerzaam en een prima plek om nieuwe wijnen te ontdekken. En er is geen verplichting om te kopen. Gewoon doen, dus.

3. Het aanleggen van een wijnkelder

Je hoeft echt geen snob te zijn om een wijnkelder aan te leggen. En/of beschikken over een groot huis met een heuse kelder met alles er op en er aan. Ik schreef hier al eens over en dat kun je hier teruglezen. Dit is een voornemen dat je bij uitvoering absoluut veel plezier zal geven. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad (en mijn omgeving ook niet).

4. Eén keer per maand zondigen met een (te) dure wijn

Okay, je hebt een huiswijn die je met veel plezier drinkt. En als je uit eten gaat probeer je een gepaste wijn te kiezen voor een betaalbare prijs. Je vraagt je wel eens af of een wijn van ruim 300 euro per fles echt lekkerder is. Dat laatste moet je, als je het mij vraagt, je blijven afvragen. Ik geef in ieder geval niet zoveel geld uit aan een fles wijn.

Wel interessant is om bijvoorbeeld één keer per maand een fles te kopen van tussen de 30 en 50 euro. Wijnen met een verhaal. Leuk om te speuren, met name uit gebieden die niet voor de hand liggen (want dure Bourgognes, Barolo’s en Bordeaux zijn niet uitdagend genoeg, toch?). Kijk eens in Zuid-Italië, Duitsland of het Midden-Oosten.

5. Op vakantie gaan naar een gebied waar ze uitstekende wijnen produceren

In januari worden vaak de plannen gemaakt voor de komende zomervakantie. Waarom niet kiezen voor een vakantiegebied waar meer dan uitstekende wijnen worden gemaakt? Midden tussen de wijngaarden?

Dat kan op meer plaatsen dan je denkt. Rijdend, wandelend of fietsend door de in volle bloei staande wijnranken. Met op gepaste afstanden van elkaar gelegen wijnboerderijtjes voor het noodzakelijk proeven van de wijnen uit voorgaande oogsten. Ik noem twee gebieden als aftrap: de Priorat (achterland van Barcelona) en de Alto Adige (Noord-Italië).

Al komt er maar één voornemen uit, dan is mijn ‘missie’ al geslaagd: je laten genieten van wijn.

Santé.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.