Redactie
Redactie Drinken 10 jan 2012
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino: zoete verleiding

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. In dit artikel: alles over zoete (dessert)wijnen.

Een mooi diner wordt in de regel afgesloten met een enigszins zoet nagerecht. Echter, niet elke wijn past daarbij. Zoete wijn kent vele gedaanten… Maar hoe wordt een wijn eigenlijk zoet? Geïnteresseerd in een beetje theorie? Lees dan verder en als toetje geef ik graag wat persoonlijke combi-tips.

Grofweg zijn er 3 methoden:

1. Tijdens de gisting voegt men wijnalcohol toe. De gisting stopt en het ‘restzoet’ in de wijn zorgt voor een zoete smaak. Dit noemt men een versterkte wijn, bijvoorbeeld een ‘Oupa se wyn’ uit Zuid-Afrika.
2. Edele rotting. Klinkt vies, maar hierbij laat men de druiven langer hangen waardoor ze worden aangetast door een schimmel. De druiven barsten, verliezen vocht en het suikergehalte in de druif neemt toe. Voilà: zoete wijn. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de Trockenbeerenauslese (een mondvol) uit Duitsland.
3. Wijn gemaakt van de aromatische muscaatdruif. Denk daarbij aan de Moscato d’Asti uit Italië.

Zoete wijnen komen dus uit de hele wereld. Van licht mousserende tot stroperige zoete (en rode) wijnen. Ik heb drie favorieten die ik graag met jullie deel.

Allereerst de Banyuls uit het zuiden van Frankrijk, om precies te zijn tegen de Spaanse grens. Er wordt een zoete, met alcohol versterkte wijn geproduceerd. Banyuls drinkt men gewoonlijk als apératief, ik drink hem liever als dessertwijn. Google maar eens op Le Cellier des Templiers.

cellier-des-templiers-banyuls-sur-mer-1303140384rubon1150

Onlangs had ik een wijnproeverij van wijnmaker Jan Liebreks. Hij bezit Le Chateau de Cheman in de Loirestreek. 12 jaar geleden gekocht en opgeknapt, met een wijngaard van 17 hectare. Hier maakt hij naast rode Loirewijnen een crémant, een prachtige zoete witte. De druiven worden onder strenge selectie laat geplukt én met de hand. De naam? Cuvée Elsemieke, vernoemd naar hun dochter.

De zoetheid van Tokaji Aszu kan mij nog altijd bekoren. Dit is een wijn van Hongaarse makelij! De zoetheid wordt aangegeven met “puttonyos”. Drie Puttonyos is de minst zoete, zes de meest zoete. Eén puttonyos is een mandje met daarin 15kg hand geselecteerde druiven. De druiven worden bijna geheel uitgedroogd. Uit de bijna uitgedroogde druiven wordt het laatste vocht geperst. In een 6 Puttonyos zijn dus maar liefst 90 kg druiven in de wijn verwerkt! Mijn voorkeur heeft de 5 puttonyos, vanwege de smaak en aroma van abrikozen, vanille en honing. De afdronk is lang, maar blijft opvallend lang fris. Alleen in de beste wijnjaren (ongeveer om de 4 jaar) wordt de, bijna onbetaalbare, Essencia geproduceerd.

Tja, en dan de combi met desserts. Hoofdtip: de zoete wijn moet minimaal dezelfde zoetheid hebben als het dessert (anders smaakt de wijn wat ‘zurig’). En zoek eens twee kanten op. Welke wijn past bij een dessert dat u wilt maken én als u een speciale zoete wijn heeft liggen: kies dan daar een dessert bij.

Bij tiramisu, zabaglione (sabayon) en vers fruit past een Moscato Petala en een Moscato d’Asti.

Eindigt u liever met een bavarois? Probeer dan eens een Natural Sweet Wine uit Zuid-Afrika.

Wilt u eens een eiswein proberen (waarvan de druiven bevroren worden geoogst)? Bak dan een heerlijke taart van appel of rabarber.

Crème Catalane kan het prima vinden met een Maury (uit Zuid-Frankrijk). Een Muscat de Rivesaltes past ook.

Heeft u het geluk om nog een flesje Tokaji Aszu 5 puttonyos te hebben liggen? Een notentaart erbij maakt het helemaal af.

Chocolade als dessert? Dan drink ik daarbij mijn favoriete Banyuls.

IJs als uitsmijter vindt het best lastig om een geschikte partner te vinden. Een relatie aangaan met een Samos vin doux kan werken.

Santé!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.