Redactie
Redactie Drinken 4 feb 2013
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino: wat eet je bij de Syrah druif?

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. 

In het kerstpakket trof je een mooie fles wijn aan. Op het etiket stond te lezen dat ie gemaakt was van de druif Syrah. Laten we de zaak eens omdraaien. We kiezen niet eerst een gerecht en zoeken daar een wijn bij, maar wat eet je bij zo’n fles wijn?

Van oudsher is deze druif vooral bekend van de wijnen uit de Noordelijke Rhône (de streek onder Lyon in Frankrijk). Dat kan een mooie streekwijn zijn: ‘een Appellation Côtes du Rhône contrôlée’ of een lokale cru zoals een Saint-Joseph of een Crozes Hermitage. Deze wijnen zijn intens donker gekleurd en hebben een volle, sappige, kruidige smaak. Qua geur doen ze denken aan stevig fruit en specerijen.

2511804951_c00cf6f1cf_z

Vanwege de volle, sappige smaak zou ik gerechten kiezen met ook veel smaak. Zoals gegrilde en geroosterde vleessoorten, worsten, stoofpotjes en gerechten met paddenstoelen. Ook gerechten met balsamico-azijn combineren prima, vanwege de lichtzoete smaak. Suggesties (uiteraard te vinden op Culy):

Spareribs memphis style

Provencaals stoofvlees met tagliatelle

Eendenborst in karamel wijnsaus met gegrilde vruchten

Zalige gehaktballetjes

Steak met knoflook balsamico glaze

Maar de Syrah is ook een wereldreiziger. Zo vind je deze druif ook in Amerika en Zuid-Afrika. Uiteraard maakt ie daar verschillende omstandigheden mee. Andere bodem, ander klimaat, andere wijnboeren die hem anders vertroetelen. Maar altijd met een herkenbaar paspoort: vol, stevig en sappig. Had ik al verteld dat jonge harde kazen (matig belegen) Syrah als vriendje hebben? Probeer maar eens een Emmentaler, Manchego of een Edammer en je weet waarom.

IMG_6152

En de Syrah heeft een leuk broertje: de Shiraz. Van dezelfde druif maar ‘geboren’ in een ander land. Niet alleen geboren, maar ook getogen in Australië en op grote schaal aangeplant. Variërend van zeer krachtig (met alcoholpercentages van boven de 15%) tot soepel en toegankelijk. En hoe kan het ook anders: dé ideale begeleider van struisvogel (vanwege de herkomst én vanwege het zoetje in het vlees).

Geen zin in lang kokkerellen en toch de ideale combi krijgen? Biefstuk grillen, mix van fijne paddenstoelen bakken en een mooi lichtzoet sausje toevoegen. Mission Accomplished.

Santé.

2695041664_b267d275cf_o

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.