Redactie
Redactie Drinken 23 dec 2012
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino vertelt: alles over aperitieven & digestieven

Mr. Vino geeft voor Kerst Latijnse les: aperire en digestivus. Oftewel: alles over aperitieven en digestieven. En niet alleen wijn, uiteraard!

Om de smaakpapillen te kietelen en de sfeer op te wekken, dus voordat de lange zit aan de Kerstdis begint, is een aperitiefje (‘de opener’) niet te versmaden. Liefst wat licht gekoeld. En er zijn nogal wat mogelijkheden. Uiteraard een mooi glas champagne (al dan niet voorzien van een scheutje Crème de Cassis; of doe eens iets anders: een Crème de Mûre). Een droge sherry, een glaasje Martini of Campari. Vermouth doet het ook altijd goed als aperitief. De Rolls Royce onder de Vermouthjes is de Noilly Prat dry (witte wijn, kruiden, specerijen en fruit essences).

Tè gewoontjes? Wat te denken van een glas Rinquinquin, gemaakt op basis van perzik. Liever iets sterkers? Absinthe zou ik zeggen (op basis van anijs, venkel en kruiden). Persoonlijk vind ik een Pineau de Charentes heerlijk vóór de maaltijd. Gemaakt van nog niet vergist sap van druiven (de most) versterkt met cognac. Ooit een Spritz Aperol gedronken? Gewoon doen met Kerst en geniet van de 40% prosecco, 30% bronwater en 30% aperol, die daarin verwerkt zijn. Vergeet niet het schijfje sinaasappel.

Liever alcoholvrij om mee te beginnen? Vruchten- of groentesappen doen het prima, mits vers geperst. Apart is een Pimento. Met tonic, gember en rode peper. Alcoholvrij dus, maar wel lekker pittig! Of een Venezzio bitter. Hoe zou die smaken?

206846709_3a4a8b075f_z

En als iedereen het aperitief en de wijnen tijdens het diner heeft overleefd, is het tijd voor een digestief. De ‘spijsverteerder’ kent vele gedaantes. Natuurlijk kun je eindigen met een mooi glas Whisky, Cognac of Armagnac. En voor een zoete ‘tint’ een glas Cointreau, Grand Marnier, Madeira of Port.

Maar ontdek eens de likeur der likeuren: een Chartreuse. Bevat zo’n 130 verschillende wortels, planten, schillen, zaden en bloemen. Ook met een Drambuie (Schots dus een likeur op basis van Whisky, honing en weide) of een Crème de Yvette (op smaak gebracht met viooltjes) schenk je eens wat anders dan anders.

Voor de diehards wat alcohol betreft (waarschuwen ga ik niet, “de pot verwijt de ketel”) is een Marc de ideale afsluiting van een voortreffelijk Kerstdiner. Een destillaat gemaakt van druivenpulp: schillen en pitten. Elke wijnstreek in Frankrijk produceert haar eigen Marc. Mijn favoriet: Marc d’Alsace Gewurztraminer. Of een Italiaanse Marc: Grappa. Ook hier heb ik een favoriet: uit Toscane de Fattoria la Torre. Afsluiten met een Eaux de vie (waarvoor kersen en pruimen de populairste vruchten zijn) kan natuurlijk ook.

462722386_1033235165_b

Wat er ook gekozen wordt: ze zijn hartverwarmend en daar is niets mis mee in deze tijd van Kerst.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.