Redactie
Redactie Drinken 12 sep 2012
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino speelt voor formateur en geeft de ideale wijn & spijs coalities

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. Vandaag speelt hij voor formateur, want in tegenstelling tot de politiek zijn er wél ideale coalities van wijn en gerechten.

Geen politiek gekonkel, geen achterkamertjesafspraken, geen gedogen en geen uitsluitingen. Wel mooie combinaties die door de jaren heen beproefd en geproefd zijn. Nice to know en heerlijk om uit te proberen. Met steun uit de hele wijnwereld, want we kijken verder dan de Europese neus lang is.

In tegenstelling tot de politiek zijn er wél ideale coalities van wijn en gerechten. En die langer meegaan dan een of twee jaar. Over smaak valt te twisten, maar combineer je het mondgevoel (smaakt iets strak of filmend/zacht) en het smaakgehalte (hoog of laag) van het gerecht en de wijn, dan is de kans op een mooie combi groot.

Wat voorbeeldjes: zo maakt een wat zoetige wijn het zout en bitter in een gerecht minder erg; heb je een zacht/filmend gerecht en kies je daarbij een strakke wijn, dan gaat de wijn zuurder smaken. Is je dessert zoeter dan de wijn, dan zal de wijn wat zurig gaan smaken. Maar een pikant gerecht wordt mooi zacht met een rode wijn die tannine bevat. En een gerecht met een zachte smaak wordt nog lekkerder met een zachte rode wijn of een witte wijn met een zoetje.

Graag geef ik mijn Top 10 van ideale coalities:

1. Mosselen met een Muscadet Sèvre et Maine sur lie
2. Foie gras met Sauternes
3. Hamburgers met een Cru uit de Beaujolais
4. Spareribs en Zinfandel
5. Lamsvlees met een mooie Tempranillo (Rioja) of een Shiraz uit Stellenbosch
6. Chili con carne en een Chileense Merlot
7. Kruidige Aziatische gerechten en een Gewürztraminer
8. Geitenkaas en een Sancerre
9. Reerug en een Ribera del Duero Reserva
10. Gebakken tong met een niet te volle saus en een Grüner Veltliner.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.