Redactie
Redactie Drinken 3 jan 2012
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino: sherry is weer sexy!

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. In dit artikel: alles over sherry!

Sherry is een benaming van een wijngebied en wel de Jerez, het zuidelijkste deel van de Spaanse streek Andalusië. Het is een versterkte witte wijn (er wordt wijnalcohol toegevoegd) en kan zowel als aperitief, digestief, als begeleider van vele gerechten gedronken worden. Er is altijd wel een gepaste sherrysoort: van kruidig en droog tot volzoet en aromatisch. Al lang niet meer de drank voor oudtantes op verjaardagsfeestjes.

Graag nemen we je mee op een smaakvolle, imaginaire sherry-ontdekkingsreis.

Startpunt is de sherrysoort fino. Een droge, licht getinte wijn. Je proeft de smaak van amandel. Een perfecte aperitiefwijn en smaakt goed bij tapas, nieuwe haring en Hollandse borrelhapjes. Maar ook in het eten: paar druppels fino in bijna elke soep, geeft iets heerlijk kruidigs.

Next stop is de Manzanilla. Een finotype, uitsluitend afkomstig uit de kustplaats Sanlúcar de Barrameda. Door de nabijheid van de zee, proef je iets zilts. Manzanilla is uiteraard ook een prima aperitief wijn en heerlijk bij sushi, olijven en geroosterde amandelen. Jammer dat garnalen, kreeft en tong niet bij een aperitief gegeten worden, want het combineert wel prima met Manzanilla!

We vervolgen onze reis en stuiten op een ouder finotype: de Amontillado. Meer alcohol, meer kleur. Met wat men noemt een fijnbittere smaak van amandelen. Wat eten we daarbij? Amontillado is heerlijk bij soep, wit vlees, paté, quiche Lorraine, pasta en pittige en gerookte vleeswaren. Dol op gerookte paling? Amontillado is dat ook.

In de verte zien we Oloroso, een van nature droge, vrij donkergetinte sherry met een ferme smaak. Heel geschikt als begeleider van pittige soepen en kruidige gerechten en gevogelte. Klassiek is de combi met noten en oude kaas.

We pikken even een terrasje en bestellen een Cream sherry. Een Oloroso die is gezoet met een flinke dosis zoete wijn. Heerlijk bij nagerechten, fruitsalades en blauwaderkaas.

Overigens is Medium sherry zoals we die in Nederland kennen (en alleen in Nederland) een variant op de Cream. Maar met minder suiker en minder alcohol. Past daarom ook mooi bijThaise groenteschotels, kruidige Marokkaanse stoofgerechten. zelfgemaakte appeltaart en Limburgse vlaai.

We eindigen zoet en dus bij Pedro Ximénez (kortweg PX). Een zoete sherry, likeurachtig en in gewone mensentaal: stroperig en mierzoet. Deze sherry wordt gemaakt van de Pedro Ximénez-druif. Na de oogst worden de druiven eerst enkele weken gedroogd in de hete zon. Het resultaat: druiven met een zeer hoog suikergehalte. Perfect bij desserts van noten of chocolade en desserts op basis van rozijnen. Doe eens een scheutje PX op vanille roomijs. Goedkoop, maar wel een succes.

Tot slot nog enkele tips:

– serveer fino en manzanilla licht gekoeld, op 8-10 °C; Amontillado, oloroso en de zoetere types kunnen het best op 12-15 °C geserveerd worden; PX op kamertemperatuur

– leuk om op te zoeken op internet: het solera-systeem

– sherry is een prima smaakmaker in vleesjus en andere sauzen; ook in koude dipsauzen (met mayo of yoghurt als basis)

– geopende flessen bewaren in de koelkast; Fino en Manzanilla maximaal 10 dagen; Amontillado blijft zo’n 2 maanden goed. Oloroso, Cream en Pedro Ximénez blijven zelfs 3 maanden houdbaar in een open fles

– sherry ontwikkelt zich niet op fles. Lang opleggen hoeft dus niet; lang wachten met open maken dus ook niet….

– sherry is overal goed verkrijgbaar. Van supermarkt tot speciaalzaak. Bij het laatste adres vind je uiteraard de grootste keuze.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.