Redactie
Redactie Drinken 22 okt 2012
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino ontdekt onbekende Loire briljantjes

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. In deze editie bespreekt hij de briljantjes van de Loire.

Hoe bekend de Loirestreek ook is, met mooie kastelen, authentieke plaatsen en veelzijdige wijnen, niets is leuker dan de gebaande paden te verlaten en verrassende ontdekkingen te doen. Vooral op het gebied van wijn.

Want de Loirestreek heeft meer te bieden dan Tomme de Chèvre of een Crottin de Chavignol (smaakvolle geitenkazen) met een glas knisperende Sancerre. Of een saumon au beurre blanc (zalm in witte botersaus) met een zachte rosé uit Anjou. Trouwens rillettes (gesmolten vet van varkensniertjes, gekookt met reepjes varkensvlees en kruiden) met een glas Chinon stimuleert de smaakpapillen evenveel als een Tarte Tatin met een zoete wijn uit Vouvray.

Tot zover de gebaande paden…

Veel minder bekend, maar daarom niet minder smaakvol is bijvoorbeeld de Appellation Reuilly. Hier maakt men voortreffelijke rode, witte en rosé wijnen. Met de geur van bloemetjes, mint, abrikozen (voor de witte dan) en de geur van kersen, viooltjes en bramen voor de rode. Speciaal is de rosé. Gemaakt van de pinot gris druif en daarom noemt men deze wijn hier kortweg: Vin Gris. Een aanrader (zowel qua kleur, geur, als smaak). De wijnen van Domaine Demoiselles Tatin uit de plaats Brinay vond ik het lekkerst. De rode combineert mooi met wit vlees en gevogelte.

Domaine Demoiselles Tatin

Een ander wijngebied vind je rond de plaats Quincy. Ook gelegen ten zuiden van de overbekende wijngebieden langs de oevers van de Loire en de Cher. Hier maakt men uitsluitend witte wijnen van de sauvignon blanc druif. Heerlijk bij een omelet à la menthe et avec chèvre (omelet met munt en geitenkaas) of bij duxelles de champignons aux epices et pancetta (champignons gevuld met fijngehakte sjalotten, ui, kruiden en pancetta).

Een pareltje in opkomst is Châteaumeillant. Sinds kort een echte Appellation en terecht. Hier maakt men voor de afwisseling geen witte wijn, maar wel rood en rosé. Vooral de rode is heerlijk fruitig en zacht. Ik heb deze wijn gedronken bij een Ris de Veau aux pleurotes (kalfszwezerik met oesterzwammen) en dat was absoluut geen straf. O.a. te koop bij Vinogusto.

Hotspots in de Loirestreek

En op mijn tocht door dit gebied kom je talrijke restaurantjes tegen. Echt verrast werd ik op twee plaatsen, die ik dan ook graag een extra vermelding wil geven. Allereerst Auberge de Thenay in, hoe kan het ook anders, Thenay. Mooie streekgerechten en met een open haard mét spit, midden in het restaurant, worden elke avond heerlijke rôti gerechten bereid zoals boeuf du Limousin (prachtig kalfsvlees), gigot d’agneau de la Creuse (lamsbout) of gibier de Brenne (wild).

De eigenaar van het restaurant in Thenay, die het roti vlees aan het snijden is. Het vlees komt net van het spit uit de open haard.

In Auberge des Saveurs (in het dorpje Chasseneuil) staan ook schitterende streekgerechten op de kaart. Wat te denken van een margret de canard met honingsaus en foie gras, of coquilles St. Jacques met een risotto van knoflook en champignons. En met op beide plaatsen een uitgebreide wijnkaart met talrijke wijnen uit de Loirestreek.

En als we het dan toch over extra vermeldingen hebben: wil je in stijl overnachten (in een kasteel dus!) dan is Château de Vallagon (even ten westen van Tours in de plaats Bourré) zeker een bezoek waard. Mooie kamers, prima restaurant én met eigen wijnen.

Santé.

chateau-de-vallagonslider-image_1

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.