Redactie
Redactie Drinken 8 feb 2013
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino geeft wijntips voor je Valentijn (onder de 10 euro!)

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. Vandaag: zeg het met wijn op Valentijn!

Een bloemetje, een kaartje, een romantisch etentje: het hoort allemaal bij Valentijnsdag. Om uitdrukking te geven aan het gevoel dat je wil delen met je geliefde. Tuurlijk koop je niet zomaar een bosje bloemen. Welke kleuren vind je passend? Is het een bosje (mooi bescheiden) of pak je uit met een boeket van 30 rode rozen? Bekijk je alle kaarten in de molen van de boekhandel (oja, die is leuk, en die, en die…), of ga je gericht op zoek naar net die ene kaart? En dat romantisch etentje. Onbeholpen, maar goed bedoeld in de veilige omgeving van thuis, of ’een-geld-speelt-geen-rol-sterrenrestaurant’?

Het draait dus om het gevoel dat je wilt delen. En breng dat maar eens goed tot uitdrukking. En ja dat kan nou prima met een mooie fles wijn. Wijn kent immers zoveel nuances. En nog betaalbaar ook, want ik geef je suggesties voor wijnen van maximaal 10 euro. Het draait dus om Het Gevoel.

Is het gevoel Verrassen, dan is er de “Ik wil je verrassen” wijn. Daarvoor gaan we dus niet naar de geijkte rode wijnlanden, maar naar Oostenrijk. Het is daar niet alles wit wat de klok slaat hoor. Bijvoorbeeld de Zweigelt uit 2011: verleidelijk aangenaam.

Is het Ver(t)overwoord Warmte, dan is er de “Ik wil je warmte” wijn. Op naar Spanje en wel naar Alicante. Daar komt de Laderas de El Sequé vandaan (of via Wijnkoperij De Gouden Ton). De warmte van het zuiden proef je: bramen, zoethout, chocolade.

Bij liefde speelt geur een belangrijke rol. Gelukkig kent wijn vele geuren (want wijn ruikt nauwelijks naar druiven), dus keus te over. Kiezen voor een wijn van de Pinot Noir druif zou ik ontraden. Deze oerdruif uit de Bourgogne ruikt volgens velen naar stalmest, oftewel stront. Voor de wijnliefhebber zijn er op de markt geurflesjes te koop (Le Nez du Vin: een set bestaande uit 54 geurflesjes), die helpen met het onderscheiden en ontdekken van geuren.

Naast fruitig, zurig, tabakslucht, hout, rood fruit etcetera, zou ik met Valentijn gaan voor De “Ik wil de geur van bloemen” wijn. Voor rood zou ik dan kiezen voor de druif Gamay; de druif van de Beaujolais. Toeval dat daar de Saint-Amour vandaan komt? Helaas is die lastig te vinden voor onder een tientje. Maar de Brouilly van Henri Bloem wel.

Voor wit ga ik naar Duitsland voor de Riesling druif. Kies voor een iets zoetere versie, zoals van Weingut Dr. Loosen. Spreekt de geur van exotisch fruit je aan? Zoek een wijn van de Viognier druif. Je komt hem/haar vooral tegen in het zuiden van Frankrijk. Gelukkig ook steeds meer in de schappen van supermarkten.

Tenslotte de “Ik wil ongedwongen speelsheid” wijn. Beetje verleiden, beetje uitdagen, beetje grijze tinten. Kies dan voor een beetje Zuid-Amerika. Bij Gall & Gall trof ik de Palo Alto aan. Charmant en gewaagd.

Fijne Valentijn. Santé.

Zie ook: Mr. Vino: liefdeswijn met Valentijn

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.