Redactie
Redactie Drinken 22 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

5 redenen voor een weekendje weg naar de Moezel en Ahr

Mr. Vino bezocht onlangs bij onze Oosterburen de Moezel en de Ahr. In drie delen bericht hij over de vooroordelen over dit gebied, ontdekt hij wijnen met een verhaal en geeft hij tips voor een heerlijk weekendje weg.

1. Dichtbij

Het gebied de Ahr ligt op ruim 1,5 uur rijden van de Nederlandse grens (als ik Venlo als uitgangspunt neem). De Moezel ligt ietsje verder (zeg een klein uurtje), maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de schitterende omgeving.

2. Ontspannen overnachten in mooie accommodaties

Accommodaties volop. Uiteraard. Maar wat is mooier dan overnachten bij een wijnboer? Dat is dubbel genieten! Zoals bij Weinkulturgut Longen-Schlöder, aan de Kirchenweg 9 in Longuich.

Ook wijnfamilie Schäfer in Bad-Neuenahr/Heppingen biedt echt schitterende kamers aan om de nacht in door te brengen. Weingut Burggarten heet het. Leuk detail: aan de hotelsleutel zit een sleuteltje dat toegang geeft tot een eigen ‘wijnvak’ in de wijnkelder. Met uiteraard een speciaal samengesteld assortiment. Voor een gezonde nachtrust.

De wijnkelder van Longen-Schlöder

3. Uit eten

Ook dit kan uiteraard op veel plaatsen. Overnacht je bij Weinkulturgut Longen-Schlöder, dan tip ik om hier ook het diner te nemen. Eerlijk eten, streekgerechten, enthousiaste porties en perfecte combinaties met mooie wijnen. Aan te bevelen is de bruter Salatteller met een droge Riesling.

Eten bij Longen-Schlöder

Ben je in de buurt (en anders rijd je om!), ga dan eten bij Vieux Sinzig (in het plaatsje Sinzig in de Ahr). Chefkok en eigenaar Jean-Marie Dumaine komt oorspronkelijk uit Normandië en heeft zich gespecialiseerd in koken met wilde planten en kruiden.

En hoe! Zo kun je hier genieten van een 3-gangen menu met bijvoorbeeld een frisse salade met gekruide bruine bonen met kip in een jasje van verse spinazie. Om te vervolgen met een stukje kalfsvlees gelardeerd met asperges en stukjes zwezerik (zie ik daar een paardenbloem?). Ooit je stukje stokbrood besmeerd met een tapenade van dennenboomtopjes? Hier kan het (zie de foto’s hieronder).

Eten bij Vieux Sinzig

4. Van wijn genieten zonder glas

Dit gebied leent zich bij uitstek om ook actief bezig te zijn. Het maken van wijnroutes per benenwagen of fietstrappers. Er zijn talloze fiets- en wandelroutes uitgezet, waar je ervaart hoe steil de wijnhellingen echt zijn.

Leuk is de rode wijnwandelroute in de Ahr. Uiteraard met de mogelijkheid om op vele plekken te genieten van wijn ín het glas.

5. Van wijn genieten in het glas

Zowel in de Moezel als de Ahr nodigt menig wijnboer je uit om zijn wijnen te proeven. En te ontdekken dat dit gebied een rijk scala aan wijnen bezit. Witte wijn van droog naar snoepzoet; roséwijnen behept met een lichtroze kleur; rode wijnen met meer kracht dan je zou verwachten in dit gebied.

In mijn blogs over dit gebied heb ik ook enkele tips gegeven over het kopen van deze wijnen in Nederland. Online, bij slijterijen en ook in supermarkten kun je deze wijnen kopen.

Maar zo dichtbij is er volgens mij niets leukers dan ‘direct bij de boer’ de achterbank, kofferbak (of beiden) te bedozen met zelf geproefde en goedgekeurde wijnen. Dus is mijn belangrijkste tip als je naar dit gebied afreist: laat ruimte in je auto voor voldoende laadruimte.

Santé.

Met dank aan Ahrtal-Tourismus Bad Neuenahr-Arhweiler e.V. en Moselwein e.V.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.