Redactie
Redactie Inspiratie 20 sep 2012
Leestijd: 1 minuut

DIY: zelf bakspray maken

Een leuk en vooral handig trucje uit DIY-land: zelf bakspray maken. In Amerika wordt deze spray om bakvormen en pannen in te vetten veel meer gebruikt dan in Nederland, maar hier zijn de bussen van Dr. Oetker ook zeker verkrijgbaar.

Waarom zou je zo’n dure bus kopen met vaak toegevoegde stoffen als butaan die veelal ongezonder zijn dan natuurlijke olijfolie als je het ook zelf kan maken?!

Het is ontzettend makkelijk te maken en je kan de spray zelfs bijvullen, in plaats van dat je steeds een nieuwe moet kopen. Zorg dat je een goede fles met fijne spraydop koopt zodat je de olie goed kan doseren.

  • 1 deel olie
  • 5 delen water
  • 1 fles met spraydop (een plantenspray is ideaal)

Vul de fles met de olie en het water, zorg dat de dop er goed op zit en schudden maar! Tot slot zou je nog een label kunnen uitprinten en deze er op kunnen plakken, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Als je ervoor kiest om de spray te gebruiken voor het bakken van zoete gerechten zou je er nog voor kunnen kiezen om de olijfolie te vervangen door zonnebloemolie, deze heeft namelijk minder smaak.

Zo makkelijk is het dus, in minder dan 5 minuten heb je een fles zelfgemaakte en gezonde bakspray.

Let overigens wel op dat je de spray niet gebruikt bij hete pannen of bakplaten. De kans is namelijk groot dat het water in de spray zal spetteren en dit kan brandwonden veroorzaken. Bewaar de bakspray ongeveer een week in de koelkast en schud elke keer goed voor gebruik.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.