Redactie
Redactie Inspiratie 5 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 10 lekkerste gerechten van Barbados

De keuken van het tropische eiland Barbados (ook wel: de Bajan-keuken) kent vele invloeden. Je proeft het Caribisch gebied, maar ook een beetje Afrika, West-Indië en Nederland. Wij laten je in dit artikel graag kennismaken met de tien lekkerste gerechten.

1. Flying fish

Eén van de meest gegeten vissoorten op Barbados is vliegende vis. Deze vis staat bekend om zijn opvallend grote borstvinnen waarmee ze duikvluchten kunnen nemen om te ontsnappen aan roofdieren. Hierdoor lijkt het alsof ze kunnen vliegen, wat tevens hun naam verklaart. Vliegende vissen komen vooral voor in subtropische wateren, waaronder de zee rond Barbados.

Flying fish kom je in verschillende bereidingen tegen; gestoomd of bijvoorbeeld gefrituurd. En het is in combinatie met cou-cou (zie nummer 2) hét nationale gerecht van Barbados.

2. Cou-cou

Cou-cou heeft iets weg van polenta en wordt gemaakt van maismeel en okra. In Barbados kom je cou-cou tegen als bijgerecht, vaak met gebakken vis en veel jus of saus.

Bron: Flickr

3. Salt bread

Vliegende vis wordt (naast cou-cou) ook wel in combinatie met salt bread gegeten. Dit is één van de weinige hartige broodsoorten die in Barbados worden gegeten, het meeste brood is er namelijk zoet.

Ons doet het een beetje denken aan een wit bolletje: zacht van binnen en knapperig van buiten.

4. Cutters

Belegd salt bread wordt ook wel een cutter genoemd. Op Barbados vind je cutters met ham, gebakken ei én natuurlijk met gefrituurde vis.

5. Fish cakes

Fish cakes worden op Barbados van origine als ontbijt gegeten in combinatie met salt bread. Op veel menukaarten vind je deze combinatie onder ‘bread and two‘.

Fish cakes zijn gefrituurde balletjes, gemaakt van vis, rode peper en kruiden. Ook lekker om zo uit het vuistje te eten met een pittige dipsaus.

6. Pudding and souse

Pudding and souse is nog zo’n typisch gerecht uit de Bajan keuken. Het is een combinatie van zoete aardappel in de vorm van een worstje (pudding) en ingemaakt varkensvlees (souse).

Op Barbados wordt pudding and souse vooral op zaterdagmiddag gegeten en de locals hebben allemaal hun eigen favoriete plek om het te eten. Een aanrader is Lemon Arbour.

Bron: Flickr

7. Macaroni pie

Mega populair op Barbados is de macaroni pie, gemaakt met macaronibuisjes – in plaats van de beter bekende elleboogjes – véél Cheddar, ketchup en mosterd. Zelf maken? Hier vind je een recept.

8. Rice and peas

De invloeden uit West-Indië proef je in dit bijgerecht van rijst met erwten. Rice and peas wordt op Barbados veel op zondagmiddag gegeten in combinatie met stoofvlees of gebakken vis.

De erwten in het gerecht zijn geen zoete erwtjes zoals wij die kennen. Er wordt namelijk veel gebruik gemaakt van Caribische duivenerwten; hartige erwten die barstensvol proteïnen zitten.

9. Conkies

Conkies zijn de traditionele zoete traktatie van Barbados. Dit ‘gebakje’ wordt gemaakt van kokos, suiker, pompoen, kruiden en eventueel rozijnen of kersen, en vervolgens ingepakt in bananenbladeren.

Vooral in november – wanneer de onafhankelijkheid van Barbados wordt gevierd – worden conkies veel gegeten.

10. Sweat bread

Sweat bread is een soort brood dat wordt gezoet met kokos, suiker en soms gedroogde kersen of rozijnen. Het wordt ook wel coconut bread genoemd. Ondanks dat sweat bread wel de vorm van een brood heeft, is de textuur heel anders; het lijkt wat dat betreft veel meer op koek.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.