Redactie
Redactie Inspiratie 4 sep 2015
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… 5 plekken voor lekker ijs in New York

Ja, New York is duur. Ja, New York is belachelijk druk. Maar een ijsje op een zomerse dag in het park, met blote voeten in het gras (en dan maar New Yorkers kijken)… daar kan niks tegenop. Kosten voor pret met ijs in New York: maximaal vijf dollar.

door Sanny Visser

Het kaf van het hoorntje scheiden

Volgens Yelp zijn er 6.527 plekken om een ijsje te eten in New York – ga er maar aanstaan. Iedereen die kampt met een chronische ijsverslaving, maar ook een acute bultjesallergie voor slecht ijs, kan in de zoektocht naar goed spul maar beter strategisch te werk gaan. Laat je niet misleiden door een lange rij, dat betekent niet automatisch goed ijs.

Hoe herken je goed ijs? Een ijsmeester (voor de duidelijkheid: we hebben het hier over Italiaanse gelato) gaf ooit de gouden tip: test altijd de smaken vanille en pistache voordat je verder gaat met bestellen.

Proef  je vanille aroma in plaats van echte vanillestokjes? Dan is het andere ijs ook niet veel soeps. Is het pistache-ijs felgroen en doet de smaak denken aan goedkope marsepein? Op naar een andere ijszaak. Moddergroen moet het zijn, gemaakt van alleen vermalen pistachenootjes.

Even één van deze twee voorproeven dus. En voilà: wil de echte ijsmaker opstaan?

Bron: Facebook

IJs-expeditie in New York

Hierbij een selectie van vier winkels in New York waar met een gerust hart een bolletje pistache besteld kan worden, plus één zaak die het vooral goed doet op Instagram.

Ample Hills Creamery in het fijne Brooklyn

Mexican Hot Chocolate (pure chocolade met chilipeper en een vleugje kaneel), Salted Crack Caramel, Ooey Gooey Butter Cake – loopt het water je al in de mond? Toen New York nog een New Yorkje was, rond 1700, graasden er koeien op de Ample Hills, de heuvels van Brooklyn.

Nu hebben Brian en Jackie er een ijszaak gebouwd, waar ze ijs maken from scratch: ze pasteuriseren zelfs eerst de melk en draaien er daarna verrukkelijk ijs van. De echte showstopper is het hoorntje: gemaakt van pretzeldeeg met subtiele zoutkorrels.

Ample Hills Creamery – 623 Vanderbilt Ave., Brooklyn

Big Gay Ice Cream: zoet, zoeter, zoetst

Hij hoort in het rijtje thuis, de Big Gay Ice Cream shop. Geen Italiaans ijs, wel een sympathiek concept en gigantisch populair onder foodbloggers. Softijs, unicorns, felle kleurtjes en smaken als Salty Pimp.

Het is een geinig winkeltje, daar niet van, maar moet je er voor in de rij? Mwah. Het softijs viel wat tegen (zoet!) en het is behoorlijk aan de prijs: 5 dollar voor een klein ijsje. Wat je beter kunt doen, is even doorlopen naar Van Leeuwen.

Big Gay Ice Cream Shop – 125 E 7th St, New York

Van Leeuwen  – een vleugje Hollandse ijspret

Tja, als er ‘Van Leeuwen’ op de gevel staat moet je als Nederlander naar binnen. De twee broers Pete en Ben – zonen van een Arubaanse vader, vandaar de naam – runnen de winkel samen met de Australische Laura.

Wat begon met een beetje ijs maken in de keuken van hun gedeelde appartement, groeide uit tot een klein ijs-imperium met winkels in Brooklyn, New York, Los Angeles én twee trucks. Bestel mint chip en coffee bean (of een andere klassieker) neem plaats op één van de bankjes en laat East 7th Street aan je voorbij trekken. Dat bakje is zo leeg.

Van Leeuwen Artisan Ice Cream – 48 E 7th St, New York

A.B. Biagi – La dolce Nolita

Een klein zaakje met een paar smaken in de aanbieding, maar die zijn o zo lekker. Hier vind je de lekkerste pistachió. Romig, zacht groen pistache-ijs; een schepje Italië in Nolita New York. Eigenaar is de Italiaan Antonio, zijn guitige glimlach krijg je er gratis bij.

A.B. Biagi – 235 Elizabeth Street, Nolita, New York

Eataly – iets te veel Italië

Veel toeristen, inclusief ondergetekende, komen linksom of rechtsom een keer in het Italiaanse warenhuis Eataly terecht. Rijen kookboeken, keukengadgets, hammen, opgepoetste tomaatjes, open keukens, een oesterbar, wijnbar én een ijszaak. Tot zover niks aan de hand.

Alleen, Eataly is duur. Een glas (glaasje) wijn begint bij twaalf dollar, één bolletje ijs kost 3,90. En je moet er voor in de rij. Maar goed, eenmaal in die rij kun je wel met Italiaanse toeristen discussiëren over het ijs in hun thuisland en de belachelijke prijzen in New York. Daarna plof je braaf met je bolletje vanille in het gras van Madison Square Park. Er zijn ergere dingen.

Eataly New York – 200 Fifth Avenue, New York

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.