Dit is waarom je rauwe kip echt niét moet wassen

Veel mensen hebben geleerd om rauwe kip eerst te wassen voordat je ermee gaat koken, om zo eventuele bacteriën (zoals salmonella) eraf te halen. Onderzoekers hebben nu juist ontdekt hoe slécht het is om kip te wassen.

Experts van de Drexel University en New Mexico State University hebben de ‘mythe’ ontkracht. Zij stellen dat als je rauwe kip wast, je alle bacteriën juist verspreidt in je gootsteen, over je aanrecht en over je eigen handen. Je ziet het niet, maar het gebeurt wel.

Het klinkt raar, kip wassen onder de kraan, maar toch doen heel veel thuiskoks het. Sterker nog: kookheldin Julia Child raadde het de kijkers van haar kookshow The French Chef in de jaren ’60 aan. Julia zei: “I just think it’s a safer thing to do.”

Wat kun je wél doen om veilig met rauwe kip om te gaan?

Volgens de experts dood je alle bacteriën als je de kip goed gaart. Als je twijfelt, kan een kookthermometer helpen: gare kip moet een kerntemperatuur van zo’n 75 graden Celsius bereiken.

Daarnaast is het belangrijk dat je een schone snijplank en een schoon mes gebruikt, en deze daarna meteen goed afwast. En natuurlijk je handen goed wassen!

Volgens Quinlan wassen veel thuiskoks hun kip omdat ze dit zo geleerd hebben. Of omdat de kipfilet die ze gebruiken slijmerig is, en ze dit eraf willen wassen. “Als je kip zo slijmerig is dat je hem wil wassen, is er sowieso iets mis met je kip,” stelt zij.

Wij zijn benieuwd: was jij je kip? En blijf je het na dit bericht nog steeds doen?

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!