Redactie
Redactie Culinair nieuws 2 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Dit is de eerste supermarkt ter wereld die producten verkoopt die over de datum zijn

Wereldwijd gooien we nog veel te veel eten weg dat eigenlijk nog prima kan worden gebruikt. Ontzettend zonde en daarom werd WeFood geopend: een supermarkt waar je producten koopt die al over de datum zijn. 

Bij WeFood in het Deense Kopenhagen kom je voor producten die gewoon nog kunnen worden gegeten, maar vanwege de houdbaarheidsdatum of uiterlijke imperfecties anders zouden worden weggegooid.

Dit gaat uiteraard gepaard met een vriendelijker prijskaartje: de prijzen zijn tussen de 30 en 50 procent lager dan hun oorspronkelijke prijs. Daarbij wordt de winkel gerund door vrijwilligers en gaan de opbrengsten naar een goed doel.

Strikte controles

Wees overigens niet bang dat je verrotte appels en melk met klontjes in de schappen zult tegenkomen. Alles wordt strikt gecontroleerd op eetbaarheid door WeFood, zodat alles wat je koopt ‘veilig’ is. Daarbij is het ook legaal om producten waarvan de ‘ten minste houdbaar tot’-datum is verlopen te verkopen.

De producten komen van verschillende (super)markten, slagers en groentewinkels, die ze normaliter zouden weggooien omdat klanten het niet kopen.

Het doel van WeFood is om de hoeveelheid etensafval te reduceren, wat Denemarken zelf al de afgelopen jaren goed is gelukt. In vijf jaar tijd verminderde het land hun hoeveelheid afval met maar liefst 25 procent.

Wat ons betreft is WeFood een onwijs goed initiatief en mag het snel naar Nederland komen. Hoe denk jij hierover? 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.