Redactie
Redactie Inspiratie 5 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

De ultieme tips voor roerbakken

Dol op roerbakken? Met deze tips van Thomas Joseph komt het allemaal goed.

De wok

Het begint natuurlijk allemaal bij de wok, want hoewel je ook prima kunt roerbakken, werkt een goede wok wel mee. Door de hoge randen kun je de ingrediënten letterlijk alle hoeken van de pan laten zien en doordat hij van staal wordt gemaakt geleidt hij de hitte goed.

Daarbij hebben woks een dunne bodem die ervoor zorgt dat je op hoge temperatuur kunt bakken.

De ingrediënten

In principe kun je alles gebruiken, maar probeer niet te veel vochtrijke producten als spinazie te gebruiken. Zet van tevoren alles klaar, zodat je snel kan handelen.

Wat betreft de marinade kun je alle kanten op gaan, maar ook hierdoor kan het geheel snel waterig worden. Hierdoor zal je gerecht stomen in plaats van bakken, waardoor je niet die heerlijke roerbaksmaak krijgt. Je kunt dit voorkomen door een lepeltje maizena te mengen door je marinade.

Aan de slag

Staat alles klaar? Zet dan het gas aan. Test of je wok heet genoeg is met een paar druppels water. Beginnen ze te dansen? Dan zit je goed.

Gebruik vervolgens een neutrale olie met een hoog rookpunt (bijvoorbeeld zonnebloem of druivenpit) en bak niet te veel ingrediënten tegelijk. Werk liever in porties, dan dat je wok te vol raakt, en bak vlees en vis apart van de rest.

Voeg je meerdere groenten tegelijk toe? Begin dan met de grootste stukken die het langst nodig hebben. Beweeg ze met een spatel of lepel langs de randen om hoog, zodat ze aan alle kanten goed gebakken worden. Vlees en vis laat je het liefst zo lang mogelijk met rust, voordat je driftig begint te roeren. Als de randjes beginnen te verkleuren, ben je good to go.

Bak tot slot zo kort mogelijk en voorkom dat je groenten overgaar worden. Enjoy!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.