Redactie
Redactie Inspiratie 2 feb 2013
Leestijd: 2 minuten

De tongstrelende winnende gerechten van Bocuse d’Or

Het is een van de meest prestigieuze culinaire wedstrijden ter wereld: de Bocuse d’Or in het Franse Lyon. Na maandenlange voorbereiding krijgen de 24 állerbeste koks ter wereld de opdracht om binnen vijf uur en 35 minuten 14 visgerechten en 14 vleesgerechten te bereiden. Dit jaar draaide alles qua vlees om Iers rundvlees en qua vis om kreeft en tarbot. Hierbij een sneak peek van de winnende gerechten: stuk voor stuk ware kunstwerkjes.

the-competition-can-get-really-intense-since-each-dish-needs-to-be-perfect-from-the-ingredients-to-the-presentation-each-team-trains-for-months-to-compete
Stress in de keuken!

Afgelopen woensdag was het weer zover en haalden de koks alles uit de culinaire kast om een van de felbegeerde prijzen te winnen. Dit jaar viel Frankrijk in de prijzen en ging Thibaut Ruggeri, chef bij het Parijse restaurant Lenôtre, dolenthousiast naar huis met de hoofdprijs. Na maanden van bloed, zweet en tranen en het verfijnen van het recept werd het ene na het andere gastronomische hoogstandje gepresenteerd. Dit jaar was er voor het eerst ruimte voor een stukje improvisatie naast de vastgestelde gerechten. De avond van tevoren kreeg elke chef de gelegenheid om ingrediënten te selecteren op een speciaal daarvoor ingericht groente- en fruitmarkt.

Na de zenuwslopende avond ging Chef Ruggeri met een slordige 20.000 euro naar huis. Daarnaast mag hij een jaar lang studeren aan de Bocuse d’Or academie. Er zijn ergere dingen…

Het winnende gerecht van chef Thibaut Ruggeri
Het winnende gerecht van chef Thibaut Ruggeri

Denemarken kreeg een mooie tweede plek en Japan, voor het eerst genomineerd dit jaar, ging er meteen met de derde prijs vandoor. Het is de 7e keer dat Frankrijk wint. Naast topkoks uit onder andere Noorwegen, Frankrijk, Japan, Amerika en China was ook ons kikkerlandje vertegenwoordigd. Martin Ruisaard, chef de cuisine bij toprestaurant De Fuik in Aalst had de eer om zijn talenten aan de jury te tonen. Een prijs zat er dit jaar helaas niet in; hij heeft een mooie zestiende plaats gekregen. We verwachten dat Nederland volgend jaar toch minimaal één prijs in de wacht sleept!


Visgerecht van de Nederlandse chef Martin Ruisaard


De 14 indrukwekkende vleesgerechten van 2e prijswinnaar Denemarken 


De 24 chefs selecteren de beste ingrediënten op de groente- en fruitmarkt 


Alle visgerechten moeten door elk land op exact dezelfde manier worden gepresenteerd


Ontlading bij Franse Chef Ruggeri 

Bekijk hier meer foto’s van de prachtige tongstrelende gerechten.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.