Redactie
Redactie Inspiratie 19 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

Dé superfood van Hollandse bodem: boerenkool!

De superfood hype lijkt nog lang niet voorbij. En hoewel het goed is dat we onze ogen openhouden voor exotische gezondheidsbommetjes, moeten we ook zeker de health boosters van ons eigen land niet vergeten. Neem nou… boerenkool!

door Jolien Kappert

Bij boerenkool denk je al snel aan een winters tafereel met guur weer en dikke truien. Na het schaatsen met klapperende tanden naar binnen, om aan te schuiven voor een stevige stamppot. Het liefst op traditionele wijze met rookworst en jus in een kuiltje, zoals oma hem vroeger maakte.

Heerlijk, maar aan zo’n zware maaltijd moet niemand denken tijdens deze warme dagen. Toch is het jammer dat we door onze winterse associaties boerenkool vergeten tijdens de zomerdagen. Je kunt de groente namelijk goed gebruiken in tal van gerechten die verrassend licht en zomers zijn, zoals hartige taarten, smoothies en lichte soepen.

Gemengd met de juiste kruiden krijgt boerenkool zelfs een exotisch tintje. Wat dacht je van een boerenkoolsoep met kurkuma op basis van zoete aardappel, of boerenkoolmuffins met sojasaus en sesam?

Stock boerenkool kale

Gezond!

Nog een reden om niet alleen in de winter boerenkool te eten, is dat het hartstikke gezond is. Boerenkool wordt gerekend tot de gezondste groene groente, vanwege zijn grote hoeveelheid aan vitaminen en mineralen. Het bevat een flinke lading vitamine K, bètacaroteen, vitamine B6, vitamine C en veel vezels, en met maar 46 kcal per 100 gram is het een heel slanke groente.

Boerenkool is dus een echte Hollandse supergroente. Daar kan geen goji-bes tegenop!

Boerenkool wordt gezaaid in mei en juni, en in het najaar geoogst. Het is in de zomer niet vers te verkrijgen, maar wel uit het vriesvak. Als de kool van het land komt, wordt hij direct ingevroren. Alle vitamine en mineralen blijven op die manier behouden, wat het net zo gezond maakt als de verse variant.

Zomerse recepten

Binnenkort lees je op Culy onze favoriete zomerse recepten met (diepgevroren) boerenkool. Boerenkoolstamppot in de zomer is alleen voor de échte liefhebber, maar deze recepten zijn zomerproof voor iedereen. Boerenkool in je korte broek, ga jij het proberen?

Stock boerenkool kale2

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.