Redactie
Redactie Inspiratie 15 jul 2012
Leestijd: 5 minuten

De smaak van: Nieuw-Zeelands trots Annabel Langbein

In rubriek “De smaak van…”, vragen we bekende én onbekende mensen met gevoel voor smaak over hun keukengeheimen & eetgewoontes. Deze week: de Nieuw-Zeelandse kok Annabel Langbein.

Annabel Langbein is een van Nieuw-Zeelands meets gevierde culinaire auteurs met 2o kookboeken op haar naam. Haar laatste kookboek ‘The Free Range Cook’ is onlangs in het Nederlands gepubliceerd en ook haar televisieserie, geïnspireerd op het kookboek, verschijnt wekelijks op het Nederlandse foodkanaal 24kitchen. In het boek en de televisieserie kookt Annabel eenvoudige maar heerlijke recepten, gemaakt van pure ingrediënten. Wij vonden dat het tijd werd om Annabel beter te leren kennen!

Culy’s Sanne in gesprek met Annabel

Waarom mocht je nieuwste boek ‘The Free Range Cook’  niet ontbreken aan je lijstje met kookboeken?

“Ik wilde nog graag een boek uitbrengen wat echt over mijn leven gaat. En dit boek is een soort dagboek over mijn leven, en liefde voor koken met pure ingrediënten. Met dit boek wilde ik graag laten zien hoe makkelijk het is om te koken volgens de seizoenen, en hier eten mee te bereiden dat smaakt alsof je het in een restaurant eet, maar wel heel makkelijk is om zelf te maken. Gerechten waar je niet over na hoeft te denken, maar gewoon de basis waarmee je al een fijne maaltijd op tafel kunt zetten.”

Wat is je favoriete gerecht?

“Veel van mijn favoriete gerechten zijn geïnspireerd op mijn tuin. Wanneer ik door mijn tuin loop en iets lekkers zie waar ik op dat moment zin in heb, dan moet ik het gewoon plukken! Thuis maak ik dan een gerecht met als basis de groente die ik geplukt heb. Zo kom ik dan ook op veel nieuwe gerechten, gewoon lekker uitproberen, dat is de beste manier. Vaak sta ik versteld wat er allemaal in mijn tuin groeit, er staat zoveel lekkers! Verder hou ik ook heel erg van Japans eten, maar een heel specifiek gerecht heb ik dus niet echt.”

Wat ligt er op dit moment zoal in je koelkast?

“Nu ben ik natuurlijk niet thuis, maar ik heb altijd wel wat basisproducten in de koelkast liggen. Op dit moment ligt er een groot stuk Parmezaanse kaas,  Griekse yoghurt, ansjovis, mayonaise, oestersaus (want die bewaar ik altijd in de koelkast)! En verder heel veel potten met allerlei sausjes. Van die potjes waarvan je denkt, hoe lang zal dit al in de koelkast staan? Verder heb ik altijd wel wat dingen op het aanrecht staan die ik veel gebruik, zoals gember en citroenen.”

Waar mogen ze jou ‘s nachts voor wakker maken?

“Nou, dat ligt eraan of ik de avond ervoor veel gedronken heb of niet! Zo niet, dat kan je me wel voor wat gezonds wakker maken denk ik. Niet iets heel vettigs in ieder geval. Maar ook weer geen salade! Iets warms, zoals bijvoorbeeld een hele lekkere pizza. Het hoeft dus ook niet perse iets gezonds te zijn. Of misschien wat kaas met toast, daar hou ik sowieso heel erg van. Kaas kan ik altijd wel eten! Vooral toen ik zwanger was van mijn dochter Rose, toen kon ik niet stoppen met Tallegio te eten, van die heerlijke Italiaanse stinkkaas.”

Wat is je favoriete culinaire hotspot?

“Mijn keuken! Ik krijg zelfs afkickverschijnselen als ik een tijdje niet in mijn eigen keuken ben geweest. Ik hou er ook van om in keukens van andere mensen te zijn, of in een restaurant, Maar mijn eigen keuken vind ik veruit het fijnst!”

Wat is het beste wat je ooit uit jouw keuken getoverd hebt?

“Pfoe, dat is een moeilijke vraag. Zo heb ik wel een paar gerechten die me heel erg bij zijn gebleven. Ik herinner me dat ik een hele lekkere paddenstoelen risotto met eend maakte. Een Chinese geroosterde eend, en de bouillon was gemaakt van de botten van de eend, het was knapperig, en met sinaasappel, het was zo’n ongelooflijk lekker gerecht! Een andere favoriet van mij en mijn gezin is een Thaise beefsalade. Eentje die heel gemakkelijk te maken is en die je op kamertemperatuur kan serveren. Ideaal als je voor vrienden kookt, zodat je niet heel de avond in de keuken hoeft te staan.”

Het recept voor de Thaise biefsalade van Annabel komt binnenkort op Culy!

Heb je een goede culinaire tip voor onze Culy lezers?

“Als je zelf etentjes organiseert is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt met de producten waarmee je kookt. Kook alleen eten wat je zelf lekker vindt en heb vooral veel zelfvertrouwen in je eigen gerechten. Mocht je nog niet zo ervaren zijn in de keuken, bereid dan veel gerechten al voor! Op die manier zit je niet in tijdnood en zo heb je ook veel meer tijd om gezellig bij je gasten te zijn. Verder wil het ook natuurlijk ook wat, dus let ook goed op de aankleding en de presentatie van je gerechten. Door bijvoorbeeld met een doek over de rand van je bord te gaan, zodat er geen drupjes en vlekjes meer op liggen, ziet je bord er zoveel beter uit. Kleine dingetjes die al heel veel verschil uitmaken.

Nog zo’n klein handig trucje: rooster vlak voordat je gasten arriveren wat amandelen in de oven, dan gaat je huis heerlijk ruiken! Tenslotte is het belangrijkste toch wel dat je plezier hebt, tijdens het koken en het opeten ervan. Zo kan een wijntje tijdens het koken best, maar mijn moeder zei vroeger altijd; ‘Have fun, but to many Chardonnay’s may ruin the cook!”

Waar heb je een voorkeur voor, thuis koken voor vrienden of grote diners verzorgen voor onbekenden?

“Natuurlijk hou ik ervan om lekker thuis te koken, lekker aan te rommelen, met een wijntje erbij. Maar voor grote groepen koken vind ik ook heerlijk. Zo heb ik vorig jaar meerdere malen voor de overheid van Nieuw-Zeeland gekookt, wat een een hele uitdaging was. Het waren meerdere gangen; maar niet té veel en niet te zware gerechten. Er liep een duidelijke rode draad door het menu; alles moet immers wel bij elkaar passen. Aan het einde zo’n avond voelt het alsof je net een marathon hebt gelopen, gelukkig wel met het gevoel erbij dat je gewonnen hebt!”

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.