Redactie
Redactie Inspiratie 2 aug 2012
Leestijd: 4 minuten

De smaak van: blogger & fashionista Jamie

Culy vraagt bekende smaakmakers naar hun keukengeheimen & eetgewoontes. Deze keer is Jamie Li aan de beurt. Ze woont in Amsterdam en werkt fulltime bij glamourtijdschrift Beau Monde als beauty & shopping editor. Daarnaast schrijft ze over van alles & nog wat op haar eigen blog; van fashion tot beauty en van muziek tot recepten.

jamie-valerie-li-3

Wat is je favoriete gerecht?

Mijn favoriete gerecht is risotto. En dan het liefst met gamba’s en asperges. Waarom? Eigenlijk alles wat ook maar een beetje room of kaas erin heeft vind ik héérlijk. Ik kom uit een Surinaams gezin en ik at thuis voornamelijk Surinaams-Chinese gerechten. Dat houdt in: alles met rijst en bijna nooit pastasoorten. Vandaar dat ik nu ik op mezelf woon alle remmen los gooi wat pastagerechten betreft. Ik zou elke dag pasta kunnen eten.

Wat ligt er op dit moment zoal in je koelkast?

Ik ben eigenlijk altijd op ‘dieet’, dus ik probeer zo min mogelijk lekkere dingen in huis te halen. Pas wanneer ik een etentje organiseer zorg ik voor een overvolle koelkast. Op dit moment vind je er etenswaren als tomaten, monchou, Franse mayonaise, hamlappen (er staat een Chinees gerechtje op de planning!) en beleg voor op brood (kaas en kipfilet). In mijn koelkast vind je ook altijd een shitload aan blikjes Cola Light. Ik ben namelijk verslaafd aan het drankje. In mijn koelkast zul je ook altijd droge witte wijn vinden van Mooi Kaap: lekker, goedkoop, Zuid-Afrikaans en te koop bij Albert Heijn.

Waar mogen ze jou ‘s nachts voor wakker maken?

Meerdere dingen. De gambarisotto van L’Avenue (Parijs), de gebakken rijst van Wing Kee (Zeedijk), poffertjes en een zakje dubbeldekkers van Autodrop.

Wat is je favoriete culinaire hotspot? 

Voor pasta kom ik graag bij Mazzo aan de Rozengracht in Amsterdam. Dit vanwege hun overheerlijke vegetarische risotto. Voor een goedkoop en écht overheerlijk bourgondisch 3-gangen diner eet ik altijd bij mij in de buurt in de Baarsjes bij eetcafé BarBaarsch. Echt een aanrader, want je hebt het gevoel te eten in een 3-sterren restaurant. En dat voor weinig geld! Voor overheerlijke huisgemaakte frites raad ik iedereen aan eens bij Bosco te gaan eten (op de hoek van de Eerste Constantijn Huygenstraat en de Bosboom Toussaintstraat). Wil je er echt een keer voor gaan? Dan raad ik de hand van Marco Westmaas te proeven in Elzenduin Beach. Licht verteerbare maaltijden die echt een genot zijn voor je smaakpapillen!

Wat is het beste wat je ooit uit jouw keuken getoverd hebt? (en hoe kunnen de Culy-lezers dit maken?)

Mijn signature gerecht is een pompoenlasagne. Een collega vertelde er eens over en ik besloot mijn eigen versie te maken. Je snijdt een flespompoen in schijfjes en blancheert deze. Tegelijkertijd maak je een Bolognesesaus (zout, zwarte peper, versie basilicum, gehakt, pecorino kaas) met uitsluitend verse tomaten (geen pakje!) en deze laat je lekker lang sudderen op een laag vuurtje. Dan nog wat room, je kunt kiezen voor crème fraiche, bechamelsaus (wel uit een pakje) of je kunt kiezen room in je Bolognesesaus te verwerken. Vervolgens bouw je zelf je lasagne in lagen op als een normale lasagne. Maar dan met de schijfjes pompoen ertussen.

Nog een tip is een romige tomatensoep met mascarpone. Heel lekker en makkelijk te maken voor als je bezoek krijgt en het jezelf niet te moeilijk wil maken. Het is puur, lekker en oogt als een culinair hoogstandje.

tomatensoep-mascarpone-02

Tot slot heb ik nog een signature gerecht: Thaise kokossoep met kip. De ingrediënten? Bouillon, kip, citroengras, koriander, citroenblaadjes, kokosmelk, tomatenpuree (optioneel) en spaanse chilipepertjes + knoflook. De laatste twee altijd eerst apart bakken voor een optimale smaak. Voor de liefhebber zijn verse champignons een mooie toevoeging.

Jamie’s favorieten:

IMG_0323

De lekkerste risotto EVER, gegeten bij L’avenue, Parijs

culy0003

Wokgerechtje: kip met Chinese hoisin sauce

culy0002

Het gerecht dat ik maak wanneer ik geen zin heb om te koken: tagliatelle met zalm in roomsaus

Een culinair hoogstandje in het College Hotel tijdens een beautypresentatie van Lancome: een kreeftencappuccino.

culy0001

Besteld voor mijn 25ste b-day party: cake- en macaron lolly’s via Cupcakeboutique

culy0005

Tot slot een van mijn zoete specialiteiten; carrot cake. Met minder suiker dan je gewend bent van een worteltaart. En als secret ingredient: een eetlepel amandel essence en een eetlepel vanille essence. Te koop bij elke toko!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.