Redactie
Redactie Inspiratie 24 sep 2012
Leestijd: 3 minuten

De Nigella Lawson onder de barista’s: Laura Jansen

Wie bij de naam “Laura Jansen” aan de succesvolle zangeres denkt, kan vanaf nu twee keer nadenken bij de naam. Meet Laura Jansen, de Nederlandse barista die hard op weg is flink bekend te worden in koffieland. Culy interviewde haar in EYE aan het Amsterdamse IJ.

Laura, die wij alvast gedoopt hebben tot de Nigella Lawson onder de barista’s, is pas 23 jaar, maar toch al zes jaar werkzaam als barista. In deze zes jaar werkte ze voor verschillende horecazaken in Amsterdam, maar inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf gestart, YourBarista, waarmee ze koffietrainingen verzorgt in heel Nederland en zelfs op evenementen staat.

download (1)

Passie voor koffie

Laura was altijd al geïnteresseerd in horeca en culinaire zaken, maar pas toen ze ging werken bij de Illy corner in de Amsterdamse Bijenkorf, groeide haar liefde voor koffie. Ze leerde daar erg veel van Alessandro Piccolo, de bekende barista die voor Illy werkte. Niet veel later begon Laura aan de Hotelschool, terwijl ze ondertussen nog voor Alessandro bleef werken; ze hielp hem bij Espressi, een bedrijf met mobiele espressobars door heel Nederland.

Omdat ze steeds meer leerde over deze drank en het zetten van het perfecte kopje, merkte ze dat de Hotelschool haar niet genoeg kon boeien. Ze wilde meer weten over koffie, en snel! Ze stopte met school en besloot haar eigen bedrijf op te richten; YourBarista.

Alessandro introduceerde Laura bij EYE film. Hier klom ze op tot opper-barista en leerde ze haar collega’s hoe je de perfecte latte maakt. Niet veel later verzorgde ze ook trainingen bij het populaire Café Restaurant Amsterdam en hielp ze Alessandro op verschillende koffie-evenementen. En passent maakte ze ook nog eens het perfecte kopje koffie voor Kaldi.

Overal advies geven

Het idee achter haar onderneming is haar passie voor koffie doorgeven aan anderen. “Mensen laten proeven en genieten van perfect bereidde koffierecepten.” Soms ook op onverwachte momenten. “Laatst was ik in Indonesië, dan zie ik hoe ze koffie zetten in een simpel tentje. Ik ka het dan niet laten om naar de bar lopen en wat vrijwillig advies te geven. Eigenlijk is iedereen daar altijd superblij mee!”

Een nieuwe droom?

Hoe goed Laura’s bedrijf nu ook loopt, dromen kan ze nog altijd. “Ooit wil ik nog een mooie lunchroom openen met hele goede koffie. Het liefst samen met een vriendin. De plannen zijn er, misschien worden ze in de toekomst werkelijkheid…” verzucht Laura.

download

Laura’s favoriete koffie

Zelf drinkt Laura thuis altijd espresso, uit haar volautomatische espressomachine. “Met bonen van Alessandro Piccolo zelf, een mix van 70 % Braziliaanse en 30 % Guatemalaanse bonen. Nu nog niet voor het publiek te koop, maar binnenkort wel!” verklapt ze. ‘s Ochtends wil ze nog wel een cappuccino drinken, maar ze is absoluut geen fan van extravagante koffiedrankjes en al helemaal niet van siroopjes in de koffie.

Maar welke koffie raadt ze aan aan mensen die geen dure espressomachine bezitten? “Koop een simpele percolator en gebruik goede versgemalen koffie. Die van Brandmeesters vind ik ook heel goed. Zet thuis gewoon lekker espresso, en laat ingewikkelde drankjes zoals een latte macchiato gewoon lekker over aan echte barista’s. Thuis drink je espresso, als je ergens koffie gaat drinken, kun je hen beter het lastigere werk laten doen.” Zelf komt ze ook veel bij De Koffiesalon in Amsterdam; een aanradertje dus.

culy-1

Altijd in Laura’s tas: haar favoriete temper (links op de foto). Ook een grijs teflon melkkannetje ontbreekt nooit bij Laura.

culy-3culy-7

De prachtige machine bij EYE

culy-8culy-9culy-10

Laura maakt een prachtige arty cappuccino. Jup, deze barista is écht goed in latte art.

culy-12culy-13culy-14

De perfecte latte macchiato

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.