Redactie
Redactie Culinair nieuws 11 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

De Michelinsterren voor 2018 zijn uitgedeeld!

De Michelinsterren voor 2018 zijn uitgedeeld! Michelin maakte vandaag met veel genoegen de nieuwe selectie van de Nederlandse editie van de beroemde gids bekend, waarin 704 restaurants en 261 hotels worden onderscheiden.

Een derde ster!

Yes, er is een nieuwe derde ster gevallen! En wel voor Inter Scaldes van Jannis en Claudia Brevet. Inter Scaldes voegt met het behalen van drie sterren een nieuw hoofdstuk toe aan zijn nu al rijke geschiedenis. Het beschikt namelijk al sinds 1978 over een ster en kreeg er in 1984 een tweede bij.

“De keuken van chef Brevet is vandaag tot volle wasdom gekomen,” vertelt Michael Ellis, internationale directeur van de MICHELIN gidsen. “De manier waarop hij eersteklas streekproducten sublimeert en de geweldige smaakallianties die hij creëert, bewijzen zijn ongelooflijke talent. Hij weet zijn gasten te beroeren, hij wekt emoties op die men enkel bij restaurants met de hoogste onderscheiding ervaart.”

Ook houden De Librije en restaurant De Leest hun drie sterren.

Bron: Inter Scaldes

Een eerste ster

Er werden ook zes restaurants met één ster onderscheiden. In Amsterdam kregen maar liefst drie restaurants hun eerste ster. The Duchess verdient zijn ster volgens de gids ‘vanwege de op-en-top klassieke keuken die soms vergeten recepten heerlijk tot leven brengt’.

Bij The White Room in Grand Hotel Krasnapolsky wordt moderner gekookt. ‘Het creatieve samenspel van frisse zuren en exotische specerijen is er een voltreffer.’

Le Restaurant verdient na een verhuizing opnieuw een ster en dat dankzij de pure keuken van Jan de Wit. Sergio Herman zet opnieuw een uitmuntend concept neer bij AIRrepublic (Cadzand), ‘waar Alex Buiten en Nicolas Misera gerechten van Hermans vader met originaliteit invulling geven’.

Het prachtige zicht op de jachthaven krijgt men er als toegift, net als bij Vista restaurant & foodbar (Willemstad). ‘Gasten worden er spontaan blij van de moderne creaties die op het bord komen.’ Bij Fitzgerald (Rotterdam) zijn het dan weer ‘de verrassende twists die de chef in zijn gerechten verwerkt die voor een fantastische afwisseling van smaken zorgen’.

Vervallen sterren

Een aantal verliezers zijn er ook. Bord’Eau in Amsterdam gaat van twee sterren naar één ster, net als Da Vinci in het Limburgse Maasbracht.

HanTing Cuisine in Den Haag, De Bokkepruik in Hardenberg en O Mundo in Wageningen verliezen alledrie hun ster. HanTing Cuisine gaat overigens op dezelfde locatie verder met een nieuw concept: Zhēng. In het nieuwe restaurant vormt stoom een belangrijke basis. Restaurant HanTing Cuisine blijft wel bestaan, maar verhuist naar Beijing.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.