Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Dessertrecepten 13 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Trend: onverwachte ingrediënten in desserts

Er is geen leukere manier om je maaltijd af te sluiten dan met een bijzonder dessert. En ligt het nou aan ons, of komen we de laatste tijd steeds vaker verrassende ingrediënten tegen in de desserts die restaurants ons voorzetten? Dit zijn de meest onverwachte ingrediënten in desserts die wij voorbij zagen komen.

Groenten in je toetje was al een trend, maar de dessertchefs van deze wereld zijn nog lang niet klaar met de creativiteit. Hieronder een lijstje met opvallende ingrediënten die je in je toetje kunt aantreffen.

Olijfolie

De Italianen gooien al járen een lekkere plens olijfolie over hun ijsje, maar hier in Nederland kijken we er nog steeds raar van op. De olijfolie geeft je ijs een extra dimensie en een volle, rijke smaak. Maak het zelf door goed vanille-ijs te overgieten met een scheut olijfolie van topkwaliteit.

Earl Grey-thee

Thee in je toetje werkt ontzettend goed. Zo wordt matcha tegenwoordig in héél veel desserts verwerkt. Maar traditionele zwarte thee, zoals Earl Grey, werken ook verrassend goed samen met zoet. Zo serveert chef Jaimie van Heije een dessert met witte perzik, Earl Grey en witte chocolade.

verrassende ingredienten in desserts

Bier

Maar bier in je dessert kan ook: De Kromme Dissel* in Heersum maakte voor ons een sabayon van bockbier met venkel, dragon en drop.

Aardappelrösti

Ook met de groente-trend gaat het nog even door: bij Gin NEO in Amsterdam kreeg Culy’s Monique een dessert met – je verwacht ‘t niet – aardappelrösti.

Sowieso was dit dessert totaal niet wat je verwacht op je bord te krijgen aan het einde van een maaltijd: een stamppotje van rode kool en biet, tot een zachte mousse gedraaid, met een sorbet van Granny Smith-appel. En ónder de stamppot wat blokjes aardappelrösti.

Sterke kaas

En we kregen nog een verrassend dessert bij Gin NEO: cheesecake, maar dan met sterke époisses kaas in plaats van roomkaas. Daarbij dotjes roggebrood, citrus-venkelsaus, schuim van gemberbier en sticky toffee cake.

Knettersnoep

Bij restaurant The Duchess in Amsterdam werd bij ons aan tafel ijs gemaakt van gecondenseerde melk met eetbare bloemen, bessen en knettersuiker met amandel. Knettersuiker ja: net zoals we vroeger aten uit van die gekleurde zakjes.

Wasabi

Bij Taiko in het Conservatorium Hotel kun je genieten van een nagerecht met wasabi-yoghurt, gerookte maple syrup en soja. En bij Nelis’ IJssalon in Weesp proefden wij eerder ook al wasabi-ijs, mét sushi.

Bao

We vinden bao’s zó lekker, dat we ze wel als voor- hoofd en nagerecht zouden kunnen eten. Komt het even goed uit dat de dessert bao steeds vaker op de kaart komt te staan. Zo kun je bij Happyhappyjoyjoy je tanden zetten in en een gefrituurde bao (!) met ijs en mango.

Miso

Deze hebben we nog niet gegeten, maar staat wel op ons lijstje: miso-karamel. Schijnt héérlijk te zijn over vanille-ijs. En dat geloven we meteen: miso heeft die perfecte combinatie van zoet en zout.

Proeven? Maak het zelf of ga een keer eten in het pop-up restaurant van Bao Buns Amsterdam. Daar spotten we een gefrituurde bao (daar is ‘ie weer) met miso-karamel en groene thee-ijs.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.