Redactie
Redactie Inspiratie 12 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste gerechten uit Bangladesh

India en Bangladesh liggen naast elkaar, en hoewel je in elke stad in Nederland wel terecht kunt voor gerechten uit de Indiase keuken, weten we maar vrij weinig van de Bengaalse. Zonde, want ook deze keuken is zeker de moeite waard als je houdt van curry’s, kruiden en specerijen. 

Om je kort kennis te laten maken, zetten we een aantal heerlijke gerechten voor je op een rijtje.

Bhaji
Bhaji zijn in kleine stukjes gesneden groenten die worden gefrituurd in olijfolie. Ze worden op smaak gebracht door kurkuma, wat onder andere kan zorgen voor een gele kleur. Bhaji wordt voornamelijk als snack of als bijgerecht geserveerd.

Bron: Flickr

Bhorta
Bhorta is een gerecht gemaakt van gepureerde groenten of vis met stukjes ui, mosterdolie, knoflook en rode peper, veelal geserveerd bij rijst. De meest bekende variant is de alu bhorta en wordt gemaakt van onder andere aardappelen. Maar, er worden ook regelmatig andere ingrediënten voor gebruikt zoals bijvoorbeeld aubergines, tomaten, garnalen of ansjovis.

Niramish
Niramish is een vegetarisch gerecht dat gemaakt wordt met gemengde groenten en soms ook linzen. Dit is één van de weinige gerechten waar maar weinig kruiden en specerijen in worden gebruikt, om zo de pure smaak van de groenten beter naar boven te laten komen. De groenten worden een aantal uur gestoofd met een beetje suiker en gegeten met brood of rijst.

Dal
De kans is groot dat de naam je al bekent voorkomt, want het is niet alleen in Bangladesh één van de populairste gerechten. Hier wordt het als ontbijt, lunch én als bijgerecht tijdens het avondeten geserveerd en bestaat meestal uit gestoofde gedroogde linzen door een soep of curry. Dal wordt eigenlijk altijd geserveerd in combinatie met (plat) brood.

Bron: Flickr

Kalia
Kalia is een soort rijke curry, gemaakt met vis, vlees of groenten en veel olie of ghee. De basis van de saus bestaat meestal uit gemalen gember en verse sjalotjes en het wordt vaak geserveerd met pullao (een soort pilaf).

Pullao
Pullao (ook wel palaao genoemd) is rijst die op smaak gebracht is met ghee, kaneel, kardemom en kruidnagel. Er bestaat ook een variant met groenten zoals erwtjes, bloemkool, wortels en aardappelen. Vaak wordt er vlak voor het opdienen nog een beetje citroensap overheen gesprenkeld voor een frisse smaak.

De rijst wordt gegarneerd met amandelen, pistachenootjes, gebakken ui, sinaasappelschijfjes of een gekookt ei. En eet je het met schapen- of lamsvlees? Dan heet het een biriyani.

Khichurri
Tot slot een vullend, maar smaakvol gerecht van linzen en rijst. Khichurri wordt vaak tijdens regenachtige dagen en feestelijke ceremonies geserveerd, en dient ook regelmatig als offer. Het is een vrij rijk gerecht (vaak op smaak gebracht met ghee) en kan worden geserveerd met de lekkerste groenten, vis- en vleessoorten.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.