Redactie
Redactie Inspiratie 24 okt 2013
Leestijd: 3 minuten

De favoriete kookboeken van bekende culinaire helden

Iedereen heeft een favoriet kookboek, ook de groten der aarde. Maar wat leest Anthony Bourdain nu het liefst in zijn vrije tijd, of waar haalt — haar culinaire inspiratie uit? Buzzfeed vroeg het een aantal bekende culinaire helden.

De meeste van onderstaande boeken zijn via Bol.com te koop, al dan niet tweedehands.

Anthony Bourdain: La Technique van Jacques Pépin

La Technique: An Illustrated Guide to the Fundamental Techniques of Cooking is een Frans kookboek uit 1976 van Jacques Pépin, de wereldberoemde chef. Hij was zelfs de persoonlijke kok van Charles De Gaulle en had een tv-show samen met niemand minder dan Julia Child: Julia and Jacques Cooking at Home . Toch is het een opvallende keuze van Anthony Bourdain: zo’n klassiek boek. Hij zegt erover: “Ik koos La Technique omdat je door dit boek zoveel belangrijke fundamenten leert, zoveel klassieke gerechten, en omdat Pépin gewoon overal gelijk in heeft. Superieur.”

grid-cell-1304-1381770980-25

Jacques Pépin: Fast Food My Way, Vol. 2 van Jacques Pépin

Pépin werd zelf uiteraard ook naar zijn favoriete kookboek gevraagd. Zijn antwoord was simpel: zijn eigen boek. Doch een andere keus dan Bourdain: de Franse chef noemt zijn titel Fast Food My Way deel 2 zijn lievelings. Dit boek (uit 2006) is het meest moderne boek van Pépin, en wordt zelfs geleverd met een dvd met uitlegvideo’s.

Padma Lakshmi: Plenty van Yotam Ottolenghi

Lakshmi is een van de presentatrices van de Amerikaanse Top Chef en schrijft zelf ook kookboeken. Haar favoriet? Ottolenghi’s Plenty. “Ik kies dit boek omdat het illustreert hoe divers, makkelijk en heerlijk vegetarisch koken kan zijn. Het boek heeft geweldige foto’s en is erg uitgebreid.”

grid-cell-13171-1381771060-39

Ree Drummond: How to Cook Without A Book van Pam Anderson

Ree Drummond is een bekende foodblogger en het brein achter een van ‘s werelds populairste kookblogs: The Pioneer Woman Cooks. Zelf schreef ze ook een kookboek (die op nummer één in the New York Times kwam) en ze heeft een show op de Amerikaanse tv-zender Food Network. Haar keuze viel op How to Cook Without a Book: Recipes and Techniques Every Cook Should Know by Heart, een redelijk klassieke titel uit 2000, geschreven door eetschrijfster Pam Anderson. Drummond: “Het boek is niet glossy, sjiek of vol foto’s, maar het veranderde absoluut de manier waarop ik kook. Het leerde me een handvol kooktechnieken te gebruiken voor eindeloze variaties op ontbijt, lunch en diner. Ik raad dit boek aan iedereen aan!”

grid-cell-28574-1381773426-1

Michael Pollan: In The Green Kitchen van Alice Waters

De favoriet van foodjournalist Michale Pollan? In the Green Kitchen: Techniques to Learn by Heart, een vrij recent boek van Alice Waters. Volgens Pollan is dit een perfect werk om mee te leren koken. “Na het lezen van dit boek zul je een aantal goede basisgerechten kunnen maken, maar ook geweldige sauzen en dressings. Hiermee leer je de belangrijkste keywoards in de culinaire vocabulaire.

grid-cell-1367-1381770210-14

David Lebovitz: The Simple Art Of Perfect Baking van Flo Braker

En dan onze favoriete blogger: David Lebovitz. Uiteraard noemt hij een bakboek als favoriet. We hadden niets anders verwacht! “Ik raad dit boek aan, omdat Braker het bakproces uitlegt vanuit het perspectief van een thuisbakker die basisvaardigheden wil leren. Klassiek taartdeeg, bijvoorbeeld. En daarna de meer gedetailleerde en spectaculaire recepten.”

grid-cell-24800-1381774410-13

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.